Han: Politička struktura BiH kao rezultat Dejtonskog sporazuma iz 1995. mora da se promeni

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2018, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Politička struktura BiH kao rezultat Dejtonskog sporazuma iz 1995. mora da se promeni

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han upozorio je na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da pretvori u „trojanske konje“ zemlje koje će jednog dana biti članice EU.

„Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla bi da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom krilu kontinenta“, rekao je Johanes Han za portal Politiko.


Kako navodi evropski komesar, iako u poslednjih nekoliko godina postoji zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu, više razloga ima za neprijatnost zbog Kine, koja ima značajna ulaganja u infrastrukturne projekte na tom području.


Na pitanje o mogućnosti da Peking stvori „trojanskog konja“, koristeći finansijsku snagu kako bi stekao političku kontrolu nad zemljama koje teže pridruživanju EU, Han je podsetio da je auto-put u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.


„To je upravo slučaj sa čuvenim auto-putem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili, da kažemo, poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital“, rekao je Han, upozorivši da treba biti svestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.


To će, ocenio je Han, biti jedan od najvećih izazova za Evropu.


Navodi da se slaže s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da bi Unija, pre planiranja proširenja, trebalo da se usredsredi na reformisanje bloka, ali naglašava da građani zemalja Zapadnog Balkana „imaju pravo da postanu građani EU“ i da se reforme i pregovori mogu sprovoditi u isto vreme.


Ističe da je Unija suočena sa izborom između „izvoza stabilnosti u region i uvoza nestabilnosti u blok“.


Han je izrazio uverenje da bi pregovori sa Albanijom i Makedonijom mogli da počnu tokom sledeće godine, te da je to veoma obiman posao za koji se nada da može da bude završen u roku od 14 meseci.


S obzirom na to da trenutni planovi Unije ostavljaju BiH i samoproglašeno Kosovo bez makar privremenog roka za početak pregovora, Han kaže da izdeljena politička struktura BiH, kao rezultat Dejtonskog sporazuma iz 1995, mora da se promeni, a kao jednu od velikih prepreka za Prištinu navodi odnos sa Beogradom koji, kaže, mora da se reši.


Han je napomenuo i da se vlast samoproglašenog Kosova u većoj meri oslanja na prihod od carina i da to mora da se promeni pre nego što bude moguće pridruživanje jedinstvenom tržištu EU.

RTS, TANJUG

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Han o Zapadnom Balkanu - uvoz stabilnosti umesto izvoza nestabilnosti

Izvor: EurActiv Srbija, 30.Jul.2018, 15:02

Evropski komesar za proširenje Johanes Han zadovljan je strategijom EU za Zapadni Balkan (iz februara) jer je pokrenula novu dinamiku u regionu ali se zalaže za realizam u pogledu evrointegracije regiona. U intervjuu za EURACTIV Nemačka Han je rekao da je najveći napredak u evrointegracijama na Zapadnom...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.