Izvor: B92, 15.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Neangažovanje albanskih lidera na povratku manjina

Priština -- U godišnjem izveštaju organizacije Hjuman rajts voč za 2002. ukazuje se da se kosovski albanski lideri, iako tvrde da podržavaju proces povratka raseljenih na Kosovo, ipak "opiru" povratku većeg broja izbeglica, javlja u sredu prištinski Radio 21. Isti izvor je iz godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava, u kom su dati podaci o tome u više od 80 zemalja, izdvojio delove koji se odnose na ljudska prava na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji. U izveštaju HRV se precizira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je na Kosovu tokom minule godine "opao" broj napada na pripadnike nealbanske populacije i podvlači da bezbednost manjina još nije na zadovoljavajućem nivou i ona se ocenjuje kao "veoma teška". U izveštaju se ukazuje, kada je reč o Albaniji, da su i dalje na uznemiravajućem nivou u toj zemlji "policijsko nasilje, nepoštovanje zakona, krešenja prava deteta i nepoštovanje slobode štampe".

U Makedoniji je "vidno opalo međuetničko nasilje", iako je mir u toj zemlji okarakterisan "krhkim", a formiranje nove makedonske vlade ocenjuje se značajnim korakom koji će toj zemlji doneti velike promene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.