Sreda, 15.01.2003.

12:00

HRV: Neangažovanje albanskih lidera na povratku manjina

Izvor: FoNet

Default images

U godišnjem izveštaju organizacije Hjuman rajts voč za 2002. ukazuje se da se kosovski albanski lideri, iako tvrde da podržavaju proces povratka raseljenih na Kosovo, ipak "opiru" povratku većeg broja izbeglica, javlja u sredu prištinski Radio 21. Isti izvor je iz godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava, u kom su dati podaci o tome u više od 80 zemalja, izdvojio delove koji se odnose na ljudska prava na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji. U izveštaju HRV se precizira da je na Kosovu tokom minule godine "opao" broj napada na pripadnike nealbanske populacije i podvlači da bezbednost manjina još nije na zadovoljavajućem nivou i ona se ocenjuje kao "veoma teška". U izveštaju se ukazuje, kada je reč o Albaniji, da su i dalje na uznemiravajućem nivou u toj zemlji "policijsko nasilje, nepoštovanje zakona, krešenja prava deteta i nepoštovanje slobode štampe".

U Makedoniji je "vidno opalo međuetničko nasilje", iako je mir u toj zemlji okarakterisan "krhkim", a formiranje nove makedonske vlade ocenjuje se značajnim korakom koji će toj zemlji doneti velike promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

17 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: