Izvor: B92, 04.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guzenbauer odbacio kritike Beograda

Beč, Beograd -- Austrijski kancelar odbacio je kritike koje su usledile iz Beograda na njegove izjave, ocenivši da su deo izborne kampanje.

Reč je o izjavi Alfreda Guzenbauera da Austrija neće čekati na druge zemlje kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova. On je kritike Beograda na tu izjavu pripisao izbornoj kampanji u Srbiji i ponovio da će Austrija među prvima priznati nezavisnost Kosova.

"Polazim od toga da su za reakcije Beograda manje krive moje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjave, već više predizborna kampanja za predsedničke izbore", ocenio je Guzenbauer.

Austrijski kancelar ponovio je da Austrija neće čekati na druge zemlje kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti srpske pokrajine, mada je naglasio da je "lopta, kada je u pitanju Kosovo, trenutno još uvek kod Saveta bezbednosti UN".

On je, u mestu Hiršvang, na marginama sastanka predsedništva Socijaldemokratske partije Austrije, čiji je lider, naglasio da će Austrija "taj proces sačekati", a posle toga "blagovremeno doneti odluku" i "neće čekati na delovanje drugih zemalja".

Šef austrijske vlade je objasnio da pokriće za "blagovremeno delovanje" Austrija ima, jer ima i "ekspertizu" politike na Balkanu.

Na prethodnu izjavu Guzenbauera, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić uputio je demarš Ambasadi Austrije u Beogradu, upozoravajući da bi takve izjave mogle ugroziti odnose dveju zemalja. Predsednik Srbije Boris Tadić juče se usprotivio najavi austrijskog kancelara.

Vlada: Austrija bi ponovo da prekraja granice

"Iz izjava kancelara Guzenbaura mogli bismo da zaključimo da Austrija ponovo pretenduje da se meša i prekraja granice na Balkanu, ali ta vremena su davno prošla i ne mogu se više ponoviti", rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice.

"Tačno je da velike sile, poput SAD, najavljuju da će priznati jednostranu nezavisnost, a sadašnja Austrija može samo pod pritiskom ove velike sile da se izjašnjava. To je danas realan položaj Austrije", rečeno je tim povodom.

Nove izjave kancelara Guzenbauera potvrđuju da Austrija otvoreno i direktno podržava narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i promenu njenih međunarodno priznatih granica, ocenjeno je u kabinetu Koštunice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.