Petak, 04.01.2008.

13:54

Guzenbauer odbacio kritike Beograda

Austrijski kancelar odbacio je kritike koje su usledile iz Beograda na njegove izjave, ocenivši da su deo izborne kampanje.

Izvor: Tanjug

Default images

Reč je o izjavi Alfreda Guzenbauera da Austrija neće čekati na druge zemlje kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova. On je kritike Beograda na tu izjavu pripisao izbornoj kampanji u Srbiji i ponovio da će Austrija među prvima priznati nezavisnost Kosova.

"Polazim od toga da su za reakcije Beograda manje krive moje izjave, već više predizborna kampanja za predsedničke izbore", ocenio je Guzenbauer.

Austrijski kancelar ponovio je da Austrija neće čekati na druge zemlje kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti srpske pokrajine, mada je naglasio da je "lopta, kada je u pitanju Kosovo, trenutno još uvek kod Saveta bezbednosti UN".

On je, u mestu Hiršvang, na marginama sastanka predsedništva Socijaldemokratske partije Austrije, čiji je lider, naglasio da će Austrija "taj proces sačekati", a posle toga "blagovremeno doneti odluku" i "neće čekati na delovanje drugih zemalja".

Šef austrijske vlade je objasnio da pokriće za "blagovremeno delovanje" Austrija ima, jer ima i "ekspertizu" politike na Balkanu.

Na prethodnu izjavu Guzenbauera, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić uputio je demarš Ambasadi Austrije u Beogradu, upozoravajući da bi takve izjave mogle ugroziti odnose dveju zemalja. Predsednik Srbije Boris Tadić juče se usprotivio najavi austrijskog kancelara.

Vlada: Austrija bi ponovo da prekraja granice

"Iz izjava kancelara Guzenbaura mogli bismo da zaključimo da Austrija ponovo pretenduje da se meša i prekraja granice na Balkanu, ali ta vremena su davno prošla i ne mogu se više ponoviti", rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice.

"Tačno je da velike sile, poput SAD, najavljuju da će priznati jednostranu nezavisnost, a sadašnja Austrija može samo pod pritiskom ove velike sile da se izjašnjava. To je danas realan položaj Austrije", rečeno je tim povodom.

Nove izjave kancelara Guzenbauera potvrđuju da Austrija otvoreno i direktno podržava narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i promenu njenih međunarodno priznatih granica, ocenjeno je u kabinetu Koštunice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: