Grbović PSG: REM usvojio nezakonit Pravilnik o radu RTS i RTV tokom predizborne kampanje

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2020, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grbović PSG: REM usvojio nezakonit Pravilnik o radu RTS i RTV tokom predizborne kampanje

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) usvojio je konačan Predlog pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje, iako su pojedine odredbe tog akta u suprotnosti sa najmanje dva zakona koji regulišu datu oblast, izjavio je danas član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, saopštio je PSG.

"Usvojeni Predlog pravilnika u članu 5. predviđa da će zastupljenost političkih stranaka i kandidata u programima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << javnih medijskih servisa zavisiti od "njihovog značaja", odnosno od "značaja događaja u kojima oni učestvuju". Ovakva odredba ne samo što otvara mogućnost za diskriminaciju i zloupotrebu i što ne sadrži kriterijume na osnovu kojih se procenjuje nečija važnost, problematična je iz tog razloga što je u suprotnosti sa najmanje dva zakona koji, između ostalog, regulišu i ovu oblast", kazao je Grbović.

On je rekao da "Zakon o javnim medijskim servisima predviđa obavezu besplatnog i jednakog predstavljanja izbornih lista i kandidata, dok Zakon o izboru narodnih poslanika nameće obavezu ravnopravnog obaveštavanja o aktivnostima svih podnosilaca izbornih lista".

"Kriterijumi jednakosti i ravnopravnosti su egzaktni, merljivi i zakonom propisani, dok uvođenje nejasnog kriterijuma "značaja stranaka i događaja" predstavlja obesmišljavanje dogovora postignutog tokom dijaloga na kom su učestvovali predstavnici međunarodne zajednice. Osim očiglednih manjkavosti, zabrinjavajuće je i to što se Savet REM-a oglušio ne brojne kritike i sugestije stručne javnosti čija usvajanje bi ovaj akti učinile mnogo kvalitetnijim", rekao je Grbović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.