Izvor: B92, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Građani neće da kažu za mito"

Beograd -- Nemanja Nenadić kaže za B92 da dosta građana nije želelo da odgovori na pitanje da li je dalo mito.

Izvršni direktor Transparentnosti Srbije kaže da ta činjenica, prema njegovoj oceni, znači da je među njima veliki broj onih koji su učestvovali u podmićivanju. Uoči 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, građani Srbije su kao najkorumpiranije označili političke partije i Skupštinu, dok kao najmanje korumpirane vide verske zajednice i komunalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službe.

"Neki opšti zaključak bi mogao da glasi da situacija jeste nešto bolja, i to više kada se pogledaju ovi empirijski podace, nego podaci o utiscima i stavovima građana, ali da je problem i dalje veoma ozbiljan i da smo prilično daleko od zemalja zapadne Evrope, pa čak i nekih zemalja bivše Jugoslavije sa kojima smo dugo vremena delili istu sudbinu po pitanju korupcije i borbe protiv korupcije", kaže on.

Svaki peti građanin Srbije tvrdi da je platio mito kako bi dobio neku uslugu u javnim službama, dok više od polovine smatra da je Vlada neefikasna u suzbijanju korupcije, pokazalo je istraživanje sprovedeno za potrebe međunarodne nevladine organizacije Transparensi.

Ispitanici u Srbiji su potpuno podeljeni po pitanju očekivanja u budućnosti - jedna trećina misli da će se nivo korupcije povećati u naredne tri godine, isto toliko njih misli da će ostati isti, a trećina da će se smanjiti.

Po tome su građani Srbije ipak veći optimisti od suseda, gde 44 odsto građana očekuje rast korupcije, ali i u EU, gde čak 58 odsto očekuje rast.

Predstavnik Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala Tom Robson istakao je da je za suzbijanje korupcije neophodna politička volja.

Ustanovljen procenat korupcije u Srbiji viši je nego u zemljama regiona, poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili Bugarske, ali je i niži nego u nekim članicama EU kao što su Rumunija, Litvanija i Grčka.

Prema podacima Transparensi internešenela, svaki deseti građanin sveta je ove godine morao da plati mito kako bi mu bila pružena usluga u javnim službama.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici u 60 zemalja sveta, kao i u Srbiji, smatraju da su političke stranke i parlamenti institucije koje su najviše kompromitovane korupcijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.