"Građani neće da kažu za mito"

Nemanja Nenadić kaže za B92 da dosta građana nije želelo da odgovori na pitanje da li je dalo mito.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2007.

16:54

Default images

Izvršni direktor Transparentnosti Srbije kaže da ta činjenica, prema njegovoj oceni, znači da je među njima veliki broj onih koji su učestvovali u podmićivanju. Uoči 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, građani Srbije su kao najkorumpiranije označili političke partije i Skupštinu, dok kao najmanje korumpirane vide verske zajednice i komunalne službe.

"Neki opšti zaključak bi mogao da glasi da situacija jeste nešto bolja, i to više kada se pogledaju ovi empirijski podace, nego podaci o utiscima i stavovima građana, ali da je problem i dalje veoma ozbiljan i da smo prilično daleko od zemalja zapadne Evrope, pa čak i nekih zemalja bivše Jugoslavije sa kojima smo dugo vremena delili istu sudbinu po pitanju korupcije i borbe protiv korupcije", kaže on.

Svaki peti građanin Srbije tvrdi da je platio mito kako bi dobio neku uslugu u javnim službama, dok više od polovine smatra da je Vlada neefikasna u suzbijanju korupcije, pokazalo je istraživanje sprovedeno za potrebe međunarodne nevladine organizacije Transparensi.

Ispitanici u Srbiji su potpuno podeljeni po pitanju očekivanja u budućnosti - jedna trećina misli da će se nivo korupcije povećati u naredne tri godine, isto toliko njih misli da će ostati isti, a trećina da će se smanjiti.

Po tome su građani Srbije ipak veći optimisti od suseda, gde 44 odsto građana očekuje rast korupcije, ali i u EU, gde čak 58 odsto očekuje rast.

Predstavnik Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala Tom Robson istakao je da je za suzbijanje korupcije neophodna politička volja.

Ustanovljen procenat korupcije u Srbiji viši je nego u zemljama regiona, poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili Bugarske, ali je i niži nego u nekim članicama EU kao što su Rumunija, Litvanija i Grčka.

Prema podacima Transparensi internešenela, svaki deseti građanin sveta je ove godine morao da plati mito kako bi mu bila pružena usluga u javnim službama.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici u 60 zemalja sveta, kao i u Srbiji, smatraju da su političke stranke i parlamenti institucije koje su najviše kompromitovane korupcijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: