Godišnjica martovskog nasilja

Izvor: B92, 17.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica martovskog nasilja

Beograd -- Pre četiri godine 17. marta dogodio se najveći napad na Srbe na Kosovu od uspostavljanja međunarodne administracije.

Napadi na srpske enklave i masovno uništavanje njihove imovine iznenadili su međunarodne snage čija je reakcija, iako žestoka, bila zakasnela. Tokom dvodnevnog nasilja s Kosova je proterano oko 4000 Srba, a etnički je očišćeno šest gradova i devet sela. Uništeno je oko 800 kuća, a teško ili nepovratno oštećeno 35 crkava i 18 spomenika kulture.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Povod za nasilje bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi za ubistvo tri albanska dečaka koji su se udavili u Ibru.

Za stradanje dečaka kosovski Albanci optužili su Srbe i organizovali masovne demonstracije koje su prerasle u nasilje, tokom kojeg je ubijeno 19 ljudi, 954 osobe su povređene, a nekoliko hiljada Srba napustilo je svoje domove. Kasnija istraga UNMIK-a pokazala je da su ti navodi bili lažni.

Četiri godine kasnije, istraga o organizatorima napada na Srbe još traje, a Kosovska policijska služba podnela je preko 1400 krivičnih prijava.

Tek mali broj objekata je obnovljen, a Srbi sa Kosova kažu da ni danas nisu bezbedni.

Tokom dvodnevnog martovskog nasilja bilo je 400 incidenata, podmetnuto je 629 požara i bačeno 12 granata.

Zbog napada na srpske enklave, u Srbiji je protestovalo više hiljada ljudi, a u večernjim satima 17. marta protesti su u Beogradu, Nišu i Novom Sadu prerasli u ulične nerede.

U Beogradu je zapaljena Bajrakli džamija, u Nišu Islamagina džamija, dok su u Novom Sadu demolirana stakla sedišta Islamske zajednice.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Četiri godine od nasilja na Kosovu

Izvor: Blic, 17.Mar.2008

Danas se navršava četiri godine od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, u kojima je 19 civila izgubilo život...U nasilju kosovskih Albanaca od 17. do 19. marta 2004. godine poginulo je 19 osoba - osam Srba i 11 Albanaca. Ranjene su i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.