Četiri godine od nasilja na Kosovu

Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri godine od nasilja na Kosovu

Danas se navršava četiri godine od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, u kojima je 19 civila izgubilo život.

U nasilju kosovskih Albanaca od 17. do 19. marta 2004. godine poginulo je 19 osoba - osam Srba i 11 Albanaca. Ranjene su i povređene 954 osobe, među kojima 143 srpske nacionalnosti i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili sa Albancima, štiteći Srbe i njihovu imovinu od napada. Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << domova je proterano je blizu 4.000 Srba, etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, a porušeno je ili zapaljeno 935 srpskih kuća i 10 društvenih objekata.

Posebna meta Albanaca bili su duhovno nasleđe i graditeljska baština srpskog naroda, pa je srušeno, zapaljeno ili teško oštećeno 35 verskih objekata, od čega 18 spomenika kulture, među kojima su neki neprocenjive vrednosti iz 14. i 16. veka.

Povod za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su oterali u smrt tri albanska dečaka iz sela Čabra kod Zubin Potoka tako što su ih psima naterali preko nabujale reke, ali je istraga Unmik policije utvrdila da su optužbe lažne. Albanci su, međutim, ne čekajući istragu, započeli proteste u južnom delu Mitrovice i potom napali Srbe na severu grada, a onda su se napadi preneli na sela i gradove pokrajine.

Politički predstavnici kosovskih Srba ocenili su juče da je zastrašujuće što su kosovski Albanci, četiri godine nakon pogroma nad Srbima, od dela međunarodne zajednice nagrađeni državom i što niko od organizatora martovskog nasilja iz 2004. nije odgovarao za nedela.

Prema podacima policije podnete su 1.383 prekršajne prijave, 284 osobe su uhapšene i predate sudijama za prekršaje. Istraga o ovom događaju je i nakon četiri godine otvorena.

Radnici pravosuđa čekaju Unmik

Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nameravaju da ostanu u zgradi opštinskog i okružnog suda u severnoj Mitrovici dok ne postignu dogovor sa predstavnicima Unmika o njihovom zahtevu da se vrate na posao, izjavio je Tanjugu okružni javni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigović. Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti proveli su i drugu noć za redom u zgradi opštinskog i okružnog suda u severnoj Mitrovici, koju su zauzeli u petak ujutro.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.