Izvor: B92, 04.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gnjilane: Napuštanje radnih mesta

Gnjilane, Kosovska Mitrovica -- Srbi u privremenim kosovskim institucijama, lokalnoj samoupravi i javnim službama u Gnjilanu napustili radna mesta.

Bojkot kosovskih institucija od strane kosovskih Srba nastavlja se, pa su tako danas svi Srbi zaposleni u privremenim kosovskim institucijama, lokalnoj samoupravi i javnim službama u Gnjilanu napustili radna mesta. Grupa od 73 službenika odbila je da nastavi rad u tim ustanovama jer ne prihvataju samoproglašene institucije nezavisnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova.

To je za B92 potvrdio Božidar Perić, potpredsednik opštine Gnjilane.

"S druge strane, ljudi se nadaju da će dobiti neku nadoknadu iz Srbije, znači da će primati neku platu ili neku pomoć, pošto su to ugrožene porodice kojima je rad u opštini bio jedini izvor prihoda. Znači, oni se nadaju da će dobiti platu iz Srbije, znači imaju obećanje iz Ministarstva za Kosovo. Oni su se sami organizovali i naravno, imaju kontakte sa ljudima iz Ministarstva za Kosovo, tako da su u koordinaciji sa njima napustili institucije", rekao je Perić.

Posle ministara u Vladi Srbije, podršku kosovskim Srbima danas pružaju i čelnici Srpske pravoslavne crkve.

Danas u Pećkoj patrijaršiji zasedaju članovi Svetog arhijerejskog sinoda, a u najavi zasedanja navedeno je da je neposredan povod dolaska to da Crkva i primerom pokaže da brine za svoj verni narod i svoje svetinje, ali i da ohrabri narod, sveštenstvo i monaštvo na Kosovu.

"Tražimo zaštitu Misije UN-a"

Politički predstavnici kosovskih Srba zatražili su od šefa Misije UN-a Joahima Rikera da ta međunarodna misija preuzme svu odgovornost da zaštiti Srbe u pokrajini, s obzirom na to da ne prihvataju institucije samoproglašene države Kosovo.

"Tražili smo od Rikera da učini sve da u ovim turbulentnim vremenima, kada Srbi ne žele da prihvate nezavisno Kosovo i Metohiju, UNMIK preuzme svu odgovornost od privremenih institucija i ne dozvoli im da vrše bilo kakve provokacije prema Srbima, posebno u centralnom Kosovu, Pomoravlju, Štrpcu...", preneo je predsednik Odbora Demokratske stranke na Kosovu i Metohiji Goran Bogdanović, nakon razgovora sa šefom UNMIK-a.

Nastavljeni protesti u Kosovskoj Mitrovici

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti protestovali su i jutros ispred ulaza u zgradu u kojoj je smešten UNMIK-ov Opštinski i Okružni sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da se vrate na radna mesta.

I studenti nastavili protest

Studenti Prištinskog univerziteta, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, danas su nastavili protest, poručivši međunarodnoj i domaćoj javnosti da je "Kosovo i Metohija deo Srbije". Studenti koji su u protestnu šetnju krenuli od studentskih domova do glavnog mosta na Ibru, gde su im se pridružili i građani, nosili su zastave Srbije i skandirali "Ovo je Srbija, Kosovo je srce Srbije".

Na glavnom mostu na Ibru, koji deli grad na severni, srpski, i južni, albanski deo, tokom protesta bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.

Više od 400 okupljenih građana nosilo je parole: "UNMIK da - EULEX ne", "Dok mi postojimo, vi trajete", "S pravom u sud", "U ime pravde, u ime naroda", "Populi Vox"...

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti simulirali su donošenje pravosnažne presude, bez prava žalbe, kojom se na doživotnu robiju osuđuju UNMIK, Kfor, UN, šef UNMIK-a Joahim Riker i regionalni predstavnik UNMIK-a Žerard Galuči.

Na glavnu kapiju UNMIK-ovog Opštinskog i Okružnog suda, pored srpske zastave, juče je postavljena i zastava Rumunije.

Današnji protest protekao je mirno i bez incidenata.

Bivši službenici Okružnog i Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici najavili su da će protest nastaviti i narednih dana, sve dok im ne bude omogućeno da se vrate na svoja radna mesta.

U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici, pre 1999. godine, kada je UNMIK preuzeo vlast na Kosovu, radilo je oko 200 Srba.

Srbi zaposleni u pravosudnim organima u Leposaviću i Zubinom Potoku vraćeni su na posao i pod ingerencijom su Ministarstva pravde Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbi u Gnjilanu i Vitini napustili opštinske javne službe

Izvor: Blic, 04.Mar.2008

Svi Srbi zaposleni u privremenim kosovskim institucijama, lokalnoj samoupravi i javnim službama u Gnjilanu napustili su danas radna mesta, prenela je Radio-televizija Srbije.....Grupa od 73 službenika odbila je da nastavi rad u tim ustanovama jer ne prihvataju samoproglašene institucije nezavisnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.