Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan: Bitka oko nezavisnosti Kosova ušla u završnu fazu

Britanski listovi danas su posvetili puno pažnje situaciji na Kosovu i Metohiji. "Gardijan" konstatuje da je bitka oko nezavisnosti Kosova ušla u završnu fazu. "Fajnenšel tajms" prenosi stav visokih zvaničnika Evropske unije (EU) da se ne očekuje da će proglašenje nezavisnosti dovesti do široko rasprostranjenog nasilja, kao ni do egzodusa Srba.



Pokrajinski lideri su, kako navodi "Gardijan", a prenosi BBC na srpskom jeziku, saopštili da su okončane i poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripreme za proglašenje državnosti a Srbija je zatražila da se tim povodom održi hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u čemu je dobila podršku Rusije. Očekuje se da će šef srpske diplomatije Vuk Jeremić od članica Saveta zatražiti da ne priznaju nezavisno Kosovo. Zapadne diplomate, međutim, napominju da ta debata neće odložiti proglašavanje nezavisnosti.

Kosovski premijer Hašim Tači za "Gardijan" je izjavio da je, kako je rekao, pitanje Kosova već izašlo iz zgrade Saveta bezbednosti i dodao da su zastava i ustav nove države već spremni.

Upravo pitanje zastave i ustava je, piše dalje dopisnik "Gardijana", bilo predmet dugotrajne diskusije u Prištini koja je vođena u tajnosti.

Premijer Tači tvrdi da će prelaz ka nezavisnosti biti miran i da nema razloga za strepnju i paniku. Upkos tome, ističe "Gardijan", NATO je pojačao potrole u područjima u kojima postoji opasnost od izbijanja sukoba između Albanaca i Srba.

Fajnenšel tajms: Nezavisnost neće dovesti do egzodusa Srba

Dopisnik "Fajnenšel tajmsa" u Briselu prenosi stav visokih zvaničnika Evropske unije da se ne očekuje da će proglašenje nezavisnosti Kosova, najverovatnije već ovog vikenda, dovesti do široko rasprostranjenog nasilja kao ni do egzodusa Srba.

Jedan neimenovani evropski funkcioner je izjavio da se na osnovu svih raspoloživih signala sa prilično velikom dozom sigurnosti može zaključiti da neće biti nasilja ni sa jedne strane kao ni drugih negativnih posledica koje su u prošlosti viđene na Balkanu, poput velikog pokreta naroda, prenosi BBC.

"Fajnenšel tajms" piše i da se vlade članica EU pripremaju da odobre slanje misije na Kosovo koja će biti zadužena za održavanje stabilnosti, kada se ta pokrajina odvoji od Srbije. No, u nekim evropskim prestonicama vlada zabrinutost zbog toga što ne postoji jasna strategija oko pitanja kada će ta misija, koja bi trebalo da obezbedi red i zakon, biti okončana.

Postoji, naime, opasnost, nastavlja list, da bi gotovo dve hiljade policajaca, sudija, tužilaca, carinika i drugih službenika mogli da na Kosovu, u kojem vladaju siromaštvo, korupcija i organizovani kriminal i koje neće imati status članice Ujedinjenih nacija, ostanu mnogo duže nego što se to sada pretpostavlja.

"Misija bi mogla da ostane na Kosovu par godina, no nadamo se da neće ostati i zauvek", izjavio je jedan visoki zvaničnik Evropske unije.

Pravi trenutak za njen odlazak biće, kako je ocenio taj funkcioner, kada se Kosovo razvije u demokratski, multietnički i održivi deo Evrope, sa vladavinom zakona i privredom koja će privlačiti spoljne investicije.

Briselski dopisnik "Fajnenšel tajmsa" zaključuje svoj članak još jednim stavom tog neimenovanog visokog funkcionera Evropske unije da Evropa želi da pripadnici svih zajednica na Kosovu, a pre svega Srbi, zauzmu čvrsto i sigurno mesto u kosovskim institucijama.

Tajms: Britanski vojnici u pripravnosti

"Tajms" danas piše da je 600 britanskih vojnika, koji će, u slučaju potrebe, biti angažovani na Kosovu, stavljeno u stanje pripravnosti. Te jedinice će smesta biti raspoređene ako dođe do okršaja, kako bi se, kako naglašava "Tajms", stanovništvu Kosova jasno stavilo do znanja da nasilje neće biti tolerisano.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.