GOVOR TELA Ovako je izgledao prvi susret Kerija i Lavrova od obaranja ruskog aviona

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOVOR TELA Ovako je izgledao prvi susret Kerija i Lavrova od obaranja ruskog aviona

Ministarski Savet OEBS-a u Beogradu okupio je predstavnike 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1. 000 delegata i šefova diplomatija. Očekivano, najviše pažnje privukli su Džon Keri i Sergej Lavrov, ministri spoljnih poslova SAD i Rusije. Šefovi diplomatija SAD i Rusije razgovarali su na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Beogradu u prostorijama ruske delegacije.

Njih dvojica su se rukovali danas u Beogradu, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je bio prvi susret dvojice ministara nakon što je Turska 24. novembra oborila ruski "suhoj" iznad sirijske granice.

Osmesi su izostali, sem ponekog kiselog, a sudeći po govoru tela nijednom od ministara nije bilo potpuno prijatno.

Kako je ranije pisao "Blic", sastanak Kerija i Lavrova je održan u prostorijama ruske delegacije, jer su oni izričiti u tome da nigde drugde ne idu, dok je američkoj delegaciji svejedno.

Na marginama skupa održava se i veliki broj bilateralnih susreta, od kojih najveću pažnju privlači susret ruskog šefa diplomatije Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušogua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Ruska agencija RIA je javila, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, da će se Lavrov i Čavušoglu sastati tokom dana u Beogradu.

Sergej Lavrov je izjavio da moderna Evropa danas ne može da priušti konflikte i da je glavni prioritet uključivanje zemalja Bliskog istoka u borbu protiv Islamske države.

Nakon njega obratio se i Džon Keri, koji je izjavio da je potrebno "pronaći" sirijske ili arapske kopnene trupe za borbu protiv džihadista Islamske države i da ta militantna organizacija neće biti poražena samo vazdušnim udarima. On je dodao da bi bilo idealno da se SAD i Rusija udruže u borbi protiv ISIS-a.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šefovi diplomatija: Zajedno protiv terorizma

Izvor: RTS, 03.Dec.2015

Ministri spoljnih poslova država članica OEBS-a pozvali su na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazali na nove rizike i izazove, poput klimatskih promena, koje bi mogle da dovedu do novih konflikata i još većih migracija. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.