GOJKOVIĆ U KINI Sastanak sa potpredsednicom Svekinskog narodnog kongresa

Izvor: Blic, 26.Nov.2017, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOJKOVIĆ U KINI Sastanak sa potpredsednicom Svekinskog narodnog kongresa

Predsednica Supštine Srbije Maja Gojković boraviće od danas do 30. novembra u zvaničnoj poseti Kini na poziv predsednika Svekineskog narodnog kongresa Džanga Deđijanga.

Gojkovic i Džang sastaće se u ponedeljak, 27. novembra, a tom prilikom potpisace Protokol o uspostavljanju Komisije za saradnju izmedu Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa, kojim ce biti formirano zajednicko parlamentarno telo, u okviru razvijanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Kine i opredeljenja da i dalje produbljuju političke, ekonomske, društvene i kulturne odnose, saopšteno je iz parlamenta.

Osnivanje Komisije Narodne skupštine Republike Srbije i Svekineskog narodnog kongresa rezultat je Memoranduma o razumevanju izmedu dva parlamenta, koji je potpisan u julu ove godine, tokom posete predsednka Svekineskog narodnog kongresa Srbiji.

Predsednica Narodne skupštine zvaničnu posetu Kini započela je posetom ZTE korporaciji za telekomunikacionu opremu i sisteme u Pekingu i razgovorom sa potpredsednikom kompanije Alanom Linom.

Predsednica parlamenta je pozvala rukovodstvo kompanije da razmotre mogućnosti još većeg prisustva u Srbiji i intenziviranje aktivnosti na planu informacionih tehnologija i pozdravila plan učešća kompanije u projektu izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Gojković je zahvalila i na tome što je ZTE korporacija bila jedna od prvih koja je Srbiji uputila pomoć tokom poplava 2014. godine.

Gojković je na sastanku sa rukovodstvom korporacije, jedne od vodećih inovatora u svetu, razgovarala o njihovim planovima razvoja, kao i planovima poslovanja u Srbiji.

Istakla je da je od izuzetnog značaja za Srbiju da kompanija nastavi sa ambicioznim planom poslovanja u našoj zemlji.

Gojković je rekla da je impresionirana rezultatima kompanije i vizijom razvoja u bdućnosti i izrazila zadovoljstvo da je Srbija jedna od 160 zemalja u kojoj korporacija posluje.

Prema njenim rečima, potpisivanjem više sporazuma, poput memoranduma o razumevanju i saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvom odbrane, napravljena dobra osnova za dalji razvoj i produbljivanje saradnje i u drugim oblastima.

Potpredsednik kompanije Alen Lin je rekao da kompanija posluje u 160 zemalja, i da se u velikoj meri oslanja na domaće inženjere, što je slučaj i sa Srbijom.

On je naglasio da će razmotriti dodatne mogućnosti poslovanja u Srbiji u izgradnji i modernizaciji, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

Lin je rekao i da ima velika očekivanja da ZTE korporacija može da pruži značajan doprinos u digitalizaciji i razvoju informacionog društva.

Sastanak sa potpredsednicom Svekinskog narodnog kongresa

Gojković se sastala danas i sa potpredsednicom Svekineskog narodnog kongresa Kine Šen Juejue.

Gojković je naglasila da bilateralne odnose Srbije i Kine odlikuje prijateljstvo, uzajamno poverenje i međusobna podrška po svim važnim pitanjima, kao i da dalje produbljivanje sveobuhvatnog strateškog partnestva i saradnje na svim poljima, ostaje jedan od najvažnijih prioriteta Srbije.

Juejue je istakla da između Kine i Srbije postoji tradicionalno duboko prijateljstvo, koje se razvija intenzivnim susretima zvaničnika i u tom kontekstu je naglasila veliki značaj uspešne posete predsednika Kine Si Đipinga Srbiji 2016. godine, kada su odnosi podignuti na nivou sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Gojković i Juejue su istakle da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine i ocenile da je dosadašnja parlamentarna saradnja, koja se odvija na osnovu Memoranduma o saradnji dva parlamenta, potpisanog tokom posete predsednika Svekineskog narodnog kongresa Džanga Dedjijanga Srbiju u julu ove godine, veoma uspešna.

Gojković i Juejue su naglasile da će dalje produbljivanje odnosa doneti formiranje zajedničke komisije dva parlamenta, koje je planirano Protokolom o saradnji, koji će biti potpisan sutra tokom susreta predsednice Skupštine Srbije sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Dedjijangom.

Gojković je zahvalila Kini na podršci Srbiji po važnim nacionalnim pitanjima, kao i na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Juejue je naglasila da uz stalan razvoj političkih odnosa, dve zemlje intenzivno razvijaju trgovinsko ekonomsku saradnju i istakla veliki značaj učešća Srbije u projektima „Pojas i put“ i formatu saradnje „Kina-CIES“, gde Srbija ima vodeću ulogu.

Gojković je naglasila da je Srbija ponosna što je deo strateških projekata „Pojas i put“ i „Kina-CIES“, koji su omogućili realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata.

Gojković je zahvalila na pozivu za posetu Kini koji je upućen u veoma kratkom roku nakon posete predsednika Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Džanga Dedjianga Srbiji, što svedoči o obostranoj posvećenosti razvoju saradnje.

Gojković će tokom posete razgovarati i sa predsednikom Kineske narodne politicke konsultativne konferencije Ju Džengšengom.

Predsednica Parlamenta posetice i Šangaj, gde ce razgovarati sa zvaničnicima Narodnog kongresa grada Šangaja i obici šangajski centar za žene i decu.

U delegaciji Narodne skupštine su predsednik Odbora za spoljne poslove Parlamenta i predsednik Grupe prijateljstva sa Kinom Žarko Obradović, kao i članovi Grupe prijateljstva Jadranka Jovanović i Dragomir Karić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.