Izvor: Blic, 05.Okt.2016, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODIŠNJICA PETOOKTOBARSKIH PROMENA Gde su danas i šta rade nekadašnji lideri DOS-a?

Pre 16 godina na ulicama Beograda stotine hiljada građana na demonstracijama srušilo je autoritarni režim Slobodana Miloševića. Članice nekadašnje Demokratske opozicije Srbije, koje su bili predvodnici petooktobarskih promena, u međuvremenu su potpuno poražene i godišnjice ovog istorijskog događaja više ne obeležavaju. A šta je sa liderima DOS-a, čija je uloga u rušenju Miloševića bila možda i presudna?

Na srpskoj političkoj sceni danas je aktivna samo nekolicina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tadašnjih političkih funkcionera, koji su 2000. godine bili na strani demokratske opozicije.

Najveći broj njih povukao se iz politike, deo je ostvario međunarodne karijere, a neki su se posvetili privatnim poslovima. Nakon svih ovih godina u vlasti se zadržao samo Rasim Ljajić.

Zoran Đinđić - Prvi demokratski premijer Srbije i nekadašnji predsednik Demokratske stranke. Ubijen je ispred zgrade Vlade 12. marta 2003. godine.

Vojislav Koštunica - Bio je poslednji predsednik SRJ i premijer Srbije. Povukao se iz politike kada je DSS, čiji je osnivač, na izborima pao ispod cenzusa. Penzionerske dane najčešće provodi u svojoj vikendici u Belanovici, a priča se da piše memoare.

Velimir Ilić - Kao ministar učestvovao je u gotovo svim vladama posle 5. oktobra. Mada je njegova Nova Srbija u koaliciji sa SNS-om, u ovoj vladi nije uspeo da se izbori za ministarsku poziciju. Trenutno obavlja funkciju odbornika u Čačku, a kako je izjavljivao, obećana mu je funkcija iz njegovog sektora.

Nebojša Čović - Već dugo ga nema u političkom životu Srbije, mada je na kratko bio član Privremenog veća u Beogradu, kada je srušena vlast Dragana Đilasa u Beogradu. Bio je potpredsednik Đinđićeve vlade, kao i šef Koordinacionog centra za KiM. Trenutno se protiv njega vodi istraga zbog mogućih malverzacija na KiM. Trenutno je predsednik KK Crvena zvezda.

Dragoljub Mićunović - U vreme petooktobarskih promena bio je lider Demokratskog centra, a umeđuvremenu se vratio u DS, čiji je poslanik u prethodnih nekoliko mandata. Predsednik je Političkog saveta demokrata, a spekuliše se da će se povući iz Skupštine Srbije.

Žarko Korać - U Đinđićevoj vladi bio je potpredsednik, a 2003. godine, uz kraću pauzu, uglavnom je obavljao poslaničku funkciju. U aktuelni saziv Skupštine ušao je na listi LDP-a.

Goran Svilanović - Tokom petooktobarskih promena predvodio je kolonu Užičana. Bio je ministar inostranih poslova, da bi se nakon toga aktivirao u međunarodnim organizacijama. Bio je funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a sada je sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Vladan Batić - Posle petooktobarskih promena bio je ministar pravde, a u nekoliko saziva i narodni poslanik. Neko vreme proveo je van politike i tada se bavio advokaturom. Preminuo je krajem 2010. godine.

Dragan Veselinov - U Vladi Zorana Đinđića bio je ministar poljoprivrede, da bi nakon saobraćajne nesreće 2003. koju je izazvao njegov vozač, a u kojoj je poginula Katarina Marić, podneo ostavku. Tada se povlači sa političke scene i nastavlja da radi na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Vuk Obradović - Bio je dugogodišnji predsednik Socijaldemokratije i kratko potpredsednik Vlade i predsednik Antikorupcijske komisije. Njegovu političku karijeru obeležila je optužba za seksualno uznemiravanje, zbog čega se povukao iz politike. Umro je 2008. godine.

Dušan Mihajlović - Dugodišnji ministar policije i predsednik Nove demokratije. Nakon odlaska sa srpske političke scene posvetio se biznisu. Bio je suvlasnik preduzeća koje se bavilo poljoprivrednom proizvodnjom, ali je nedavno otišlo u stečaj.

Jožef Kasa - U Vladi dr Zorana Đinđića obavljao je potpredsedničku funkciju. Bio je dugogodišnji predsednik SVM-a. Obavljao je funkciju direktora Agrobanke u Subotici. Uhapšen je u aferi Agrobanke i bio u pritvoru tri meseca. Preminuo je u februaru ove godine.

Miodrag Isakov - U prvoj vladi posle petooktobarskih promena, kao lider Reformista Vojvodine, dobio je funkciju potpredsednika. Bio je kandidat za gradonačelnika Novog Sada, kao i ambasador Srbije u Izraelu. U penziji je od 2014. godine.

Nenad Čanak - Posle demokratskih promena bio je predsednik Skupštine Vojvodine i u više mandata poslanik u Skupštini Srbije. Iz republičkog parlamenta se povukao 2012, jer je ispred kafane pretukao P.L. Vratio se u Skupštinu u aprilu ove godine, na zajedničkoj listi SDS-LDP-LSV.

Momčilo Perišić - Bio je potpredsednik Đinđićeve Vlade za odbranu i bezbednost, a 2002. uhapšen je u jednom motelu na Ibarskoj magistrali pod optužbama za špijunažu. Postupak je i dalje u toku. U Haškom tribunalu sudilo mu se za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ali je pravnosnažno oslobođen svih optužbi.

Rasim Ljajić - Bio je u svim vladama posle 5. oktobra. Na prethodnim izborima bio je na listi SNS-a, posle čega je dobio potpredsedničku funkciju i mesto ministra za trgovinu i turizam.

Miroljub Labus - Nekadašnji lider G17 plus bio je na funkciji potpredsednika savezne vlade, nakon svrgavanje Miloševića, da bi istu poziciju dobio u republičkoj vladi Vojislava Koštunice. Podneo je ostavku kada su suspendovani pregovori o pridruživanju EU, a ubrzo je napustio i stranku. Redovan je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, a angažovan je i kao konsultant Svetske banke.

Srđa Popović - Jedan od vođa pokreta Otpor koji je imao značajnu ulogu u rušenju Miloševića i jedan od autora kampanje "Gotov je!". Posle 5. oktobra, tri godine proveo je u poslaničkim klupama, a u isto vreme bio je savetnik za ekologiju premijera Zorana Đinđića. Posvećen je radu u njegovoj nevladinoj organizaciji CANVAS, koja edukuje aktiviste širom sveta o nenasilnom načinu borbe protiv diktatura.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.