Izvor: B92, 09.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 plus: "Državna zajednica praktično ne postoji"

Beograd -- Portparol G17 Plus Ksenija Milivojević ocenila je u petak da u Crnoj Gori ne postoji raspoloženje za harmonizaciju ekonomskih odnosa i stvaranje funkcionalne državne zajednice, te da bi zato i Srbija i Crna Gora trebalo da počnu da vode računa prevashodno o svojim interesima. Komentarišući izjavu vršioca dužnosti crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića o mogućoj promeni državnog statusa Srbije i Crne Gore pre isteka trogodišnjeg roka, Milivojević je rekla agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beta da je time praktično potvrđen stav G17 Plus da obe države-članice moraju pre svega voditi računa o zaštiti svojih i interesa svojih građana. "Srbija i Crna Gora, onako kako je konstituisana, od osnivanja uopšte nije državna zajednica, već zajednica država, u smislu dva praktično nezavisna entiteta, koji imaju posebne valute, carinske sisteme i neharmonizovane ekonomske odnose", rekla je ona i ponovila stav G17 Plus da Srbija "nema vremena za čekanje ako želi da uhvati voz za evropsku integraciju u ovoj deceniji, odnosno do 2010. godine".

Ocenjujući da "Srbija zato mora imati samostalnu politiku i potpuno novu državnu strategiju u pogledu članstva u Evropskoj uniji, kao i u Svetskoj trgovinskoj organizaciji", Milivojević je dodala da Srbija "ne može sebi dozvoliti luksuz da se vezuje za fiktivnu zajednicu koja u praksi pokazuje sve gore rezultate". "Funkcionisanje zajednice se ne može svesti na nedeljne sastanke po različitim mondenskim letovalištima, poput Svetog Stefana i Miločera, koje, uzgred, plaćaju isključivo građani Srbije, s obzirom da 95 odsto troškova državne zajednice pada na njihov teret", rekla je Milivojević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.