Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: Srbija ne sme da se izoluje

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Danijel Frid izjavio je da Vašington podržava novu proevropsku vladu na njenom putu ka članstvu u EU, ali da bi ostvarila taj cilj, Srbija, kako je rekao, ne sme da se izoluje.

"Na Srbiji je da odluči sta želi. Može da se samoizoluje i ostane usamljena, što neće vratiti Kosovo i neće je pribiližiti Evropu. Sa druge strane, Srbija može da se opredeli da se priključi Evropi, a jedini način da Srbija i Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budu u jednoj političkoj kući, jeste da ta kuća bude zajednička evropska kuća", rekao je Frid.

U razgovoru za Glas Amerike, američki diplomata međutim, nije želeo direktno da kaže da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo.

"U jednom trenutku, da bi se pridružila EU, to pitanje mora da bude rešeno", rekao je on.

Frid je dodao da bi vlasti u Beogradu morale da se distanciraju od kako je kazao "tvrdolinijaša, kriminalaca i onih koji bi želeli da podstaknu nasilje na Kosovu".

"Srbija ne bi trebalo da ima bilo kakvu vezu sa tim ljudima. Ne sme podržati nasilje i radikalne elemente, koji žele nasilje i nerede", kazao je on.

Američki diplomata je rekao da bi SAD pozdravile povratak srpskog ambasadora u Vašington, jer žele da "sa Srbijom imaju najbolje moguće odnose".

"Nama je veoma žao što je naša ambasada u Beogradu bila napadnuta, ali razumemo da aktuelna vlada Srbije neće dozvoliti da se tako nešto ponovi. Nismo tražili da srpski ambasador ode i naravno da bismo pozdravili njegov povratak", rekao je on.

Komentarišući izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da će Moskva podržati inicijativu Srbije da se međunarodni sud pravde izjasni o legalitetu kosovske nezavisnosti, Frid je rekao da takva inicijativa nije u interesu Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Frid: Odluka Srbije da li želi u EU

Izvor: B92, 19.Jul.2008

Vašington -- Funkcioner Stejt dipartmenta Denijel Frid izjavio da Srbija ne sme da se izoluje, ako želi integraciju u Evropsku uniju..."Na Srbiji je da odluči sta želi. Može da se samoizoluje i ostane usamljena, što neće vratiti Kosovo i neće je približiti Evropu. Sa druge strane, Srbija može...

Nastavak na B92...

Frid: Vašington podržao proevropsku vlast u Beogradu

Izvor: RTS, 19.Jul.2008

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evroaziju Danijel Frid rekao je da je Vašington podržao novu proevropsku vladu u Beogradu i da podržava integraciju Srbije u Evropsku uniju. Srbija ne sme , da bi ostvarila taj cilj, da se izoluje, rekao...

Nastavak na RTS...

Frid: Bez naših zlih namera

Izvor: Večernje novosti, 19.Jul.2008

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evroaziju Danijel Frid rekao je da je Vašington podržao novu proevropsku vladu u Beogradu i da podržava integraciju Srbije u EU

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.