Frid: Odluka Srbije da li želi u EU

Izvor: B92, 19.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: Odluka Srbije da li želi u EU

Vašington -- Funkcioner Stejt dipartmenta Denijel Frid izjavio da Srbija ne sme da se izoluje, ako želi integraciju u Evropsku uniju.

"Na Srbiji je da odluči sta želi. Može da se samoizoluje i ostane usamljena, što neće vratiti Kosovo i neće je približiti Evropu. Sa druge strane, Srbija može da se opredeli da se priključi Evropi, a jedini način da Srbija i Kosovo budu u jednoj političkoj kući, jeste da ta kuća bude zajednička evropska kuća", rekao je pomoćnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

U razgovoru za Glas Amerike, američki diplomata međutim, nije želeo direktno da kaže da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo.

"U jednom trenutku, da bi se pridružila EU, to pitanje mora da bude rešeno", rekao je on.

Frid je naveo da bi vlasti u Beogradu morale da se distanciraju od kako je kazao "tvrdolinijaša, kriminalaca i onih koji bi želeli da podstaknu nasilje na Kosovu".

"Srbija ne bi trebalo da ima bilo kakvu vezu sa tim ljudima. Ne sme podržati nasilje i radikalne elemente, koji žele nasilje i nerede", kazao je on.

Američki diplomata je rekao da bi SAD pozdravile povratak srpskog ambasadora u Vašington, jer žele da "sa Srbijom imaju najbolje moguće odnose".

"Nama je veoma žao što je naša ambasada u Beogradu bila napadnuta, ali razumemo da aktuelna vlada Srbije neće dozvoliti da se tako nešto ponovi. Nismo tražili da srpski ambasador ode i naravno da bismo pozdravili njegov povratak", rekao je on.

Komentarišući izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da će Moskva podržati inicijativu Srbije da se međunarodni sud pravde izjasni o legalitetu kosovske nezavisnosti, Frid je rekao da takva inicijativa nije u interesu Srbije.

"Ta inicijativa konfrontira Srbiju sa dve trećine EU i mislim da to nije u interesu Srbije. Mislim da to nije korisno. Srbija mora da nađe put prema budućnosti, a ne da se drži proslošti. Nadam se da će Srbija iskoristiti svaku šansu da se pridrži Evropi i da se neće zatvoriti u kavez koji je sama napravila", kazao je on.

DSS: Neprihvatljiva uputstva

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je da su neprihvatljivi stavovi pomoćnika američkog državnog sekretara Danijela Frida o tome kako Srbija treba da vodi politiku i od Vlade Srbije zatražio da se izjasni o ocenama tog američkog diplomate.

"Ako bi sledili date instrukcije, onda bi se, po Fridovim rečima, Srbija i nezavisno Kosovo našli u jednoj političkoj kući - u EU", kazao je Mladenović.

"Sve što bi Srbija uradila izvan ovih instrukcija, Frid označava kao radikalizam, nasilje i samoizolaciju", smatra portparol DSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.