Izvor: Blic, 12.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: Srbija je izgubila Kosmet, ali ima evropsku budućnost

Reagujući na izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Danijela Frida da Srbija sada može samo da bira između Evrope i izolacije, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković rekao je da "svi koji se na ovakav način obraćaju Srbiji samo pokazuju da ne poznaju Balkan i ne razumeju balkanske probleme, što je za žaljenje".



'Za sadašnje stanje Kosova i Metohije nema krivice ni (Borisa) Tadića ni (Vojislava) Koštunice, ali zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima krivice i odgovornosti SAD", rekao je Proroković komentarišući Fridovu ocenu da za to što Beograd ostaje bez Kosova nisu krivi ni Tadić ni Koštunica, ali da se Srbima mora jasno kazati da je južna pokrajina izgubljena.

"Odgovornost je u rukama SAD i za sva buduća dešavanja na Balkanu. Ne očekujem od Frida da to prizna, ali isto tako ne očekujem od Frida da upućuje nove pretnje Srbiji, jer pretnje neće doprineti stabilizaciji prilika", kazao je Proroković.

Frid: Srbija je izgubila Kosmet, ali ima evropsku budućnost

Srbija je Kosovo izgubila još 1999, zbog rigidnosti Miloševićevog režima prema Albancima i zato sada ne može da bira između ulaska u EU i očuvanja Kosova, nego između Evrope i izolacije, tvrdi pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid.

Frid je u intervjuu jučerašnjem ljubljanskom "Dnevniku", ukazao da za to što Beograd ostaje bez Kosova nisu krivi ni sadašnji predsednik niti premijer Boris Tadić i Vojislav Koštunica, ali i naveo da se Srbima mora jasno kazati da je južna pokrajina izgubljena.

"Kosovski ekstremizam je bio marginalna pojava, nije imao podršku, čak ni na Kosovu", istakao je Frid, naglašavajući da to dobro zna, jer je bio diplomata u Beogradu u vreme bivše Jugoslavije.

Prema Fridu, taj ekstremizam (albanske manjine) "ne bi opstao bez srpskog nacionalizma".

Američki zvaničnik je, takođe, rekao da su dosadašnji pregovori i napori međunarodne zajednice u rešavanju kosmetskog problema pokazali da Ahtisarijev predlog za nadgledanu nezavisnost za pokrajinu nema alternativu, iako ga Srbija ne podržava.

"Srbija ima evropsku budućnost, ukoliko odluči da iskoristi tu priliku. No, to nije biranje između Kosova i EU, nego između EU i izolacije", rekao je Frid i dodao kako je siguran da nastavak dijaloga Beograda i Prištine ne bi imao smisla.

Odgovarajući na pitanje u kojem mu je predočeno da se zvanična Moskva protivi nezavisnosti Kosova, bez saglasnosti Beograda i odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Frid je istakao da se "mora ići napred" i dodao da su "Rusi pomagali pisanje Ahtisarijevog plana".

"Ruski stručnjaci su bili u Ahtisarijevom timu i bili su zaduženi za neke dobre i značajne delove nacrta, koji obezbeđuju zaštitu prava srpske zajednice", istakao je Frid.

Frid je, takođe, ocenio i da će predsedavanje Slovenije u EU pomoći da se postigne "tvrd konsenzus" Unije u vezi Kosmeta, jer bivša najsevernija jugoslovenska republika odlično piznaje problem i glavne aktere.

"Slovenija je osuđena na glavnu ulogu po pitanju Kosova. Kažem osuđena, jer nije lako", istakao je Frid, dodavši da je Portugalija, raniji predsedavajući unije, "bila srećna" kad se oslobodila zadatka rešavanja statusa Kosmeta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.