Francuska, Velika Britanija i Nemačka će se držati nuklearnog sporazuma sa Iranom

Izvor: Vostok.rs, 07.Maj.2018, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, Velika Britanija i Nemačka će se držati nuklearnog sporazuma sa Iranom

Francuska, Velika Britanija i Nemačka držaće se nuklearnog sporazuma iz 2015. sa Iranom, bez obzira na to kakvu će odluku o tome doneti SAD krajem nedelje, zato što je to najbolji način da se izbegne širenje nuklearnog oružja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv le Drijan.


„Odlučni smo da sačuvamo ovaj sporazum jer on obezbeđuje neširenje nuklearnog oružja i pravi je način da se Iran spreči da nabavi nuklearno oružje“, rekao je Le Drijan novinarima u Berlinu, porenosi Rojters.


Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas rekao je da Nemačka ne vidi nikakav razlog za poništenje nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ta zemlja učiniti sve moguće da ga održi.


„Nastavljamo da verujemo da ovaj sporazum svet čini bezbednijim i da bi bez njega svet bio manje bezbedan. Plašimo se da bi neuspeh rezultirao eskalacijom“, rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji sa francuskim kolegom.


Američki predsednik Donald Tramp ranije je zapretio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma, tako što neće produžiti važenje ukinutih sankcija Iranu, što ističe 12. maja, osim ako evropske države potpisnice ne poprave, kako je rekao, „mane“ tog sporazuma.


Tanjug


 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Njemačka i Francuska se pridružile Britaniji u apelu Trumpu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2018

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, pridružili su se apelu Velike Britanije, upućenom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, da ne izađe iz sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom, kojeg je šest svjetskih sila postiglo sa Teheranom 2015. Govoreći u Berlinu na zajedničkoj press...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.