File: Predstojeći proces integracija Crne Gore biće zahteviniji

Izvor: Blic, 18.Mar.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Predstojeći proces integracija Crne Gore biće zahteviniji

Evropski komesar za proširenje Štefan File upozorio je danas u Podgorici da će predstojeći proces evropskih integracija za Crnu Goru biti zahtevniji i sa više izazova.

On je rekao da su reforme neophodne u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju vladavine prava i administrativnih kapaciteta. File je značajnim ocenio i to što je premijer Milo Đukanović istakao kao bitno da se u oblastima kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postavljeni uslovi iz zakonskih okvira ostvaruju i u praksi.

Evropski komesar je, kako je rekao, uverio Đukanovića da će EU biti uz Crnu Goru i da će joj pomoći na njenom evropskom putu.

File je rekao da je crnogorskom rukovodstvo uputio dvojake poruke tako što im je s jedne strane čestitao na dobrim rezultatima u prošloj godini i na dobrom početku ove godine, što je dokaz posvećensti Crne Gore integraciji EU, a da je, s druge strane, sa njima podelio "neku vrstu prijateljskog upozorenja".

"Posao koji predstoji je još zahtevniji i puniji izazova", rekao je File.

Đukanović je novinarima rekao da je uveren da će Crna Gora ove godine ostvariti cilj - dobijanje statusa kandidata i da u narednom periodu predstoje otvoreni pregovori sa Evropskom komisijom.

"Izrazili smo zadovoljstvo onim što je Crne Gora uradila od obnove nezavisnosti, a što je rezultiralo dobrim pomacima - obazbedjenjem bezviznog režima i kvalitetnim odgovorima vlade na upitnik Evropske komisije. To je početak faze koja bi ove godine trebalo da dovede Crnu Goru do statusa zemlje kandidata za članstvo u EU", naveo je crnogorski premijer.

File: Ubrzati proces vizne liberalizacije BiH

Članovi Predsedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović ocenili su u razgovoru s komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom da je zemlja učinila napredak u ispunjavanju uslova za liberalizaciji viznog režima za građane BiH i

da je važno da se taj proces ubrza.

Silajdžić je izneo predlog da se izmena Uredbe Evropske komisije koja reguliše pitanje viznog režima sprovede prema ubrzanoj proceduri Protokola 4 Ugovora o EU. On je dodao da nema potrebe da se aplikacija Bosne i Hercegovine za

status kandidata u EU veže za pitanje transformacije ureda OHR i dodao da Evropska komisija neće pregovarati sa visokim predstavnikom već sa institucijama BiH .

Radmanović je tokom susreta pomenuo i pitanje ostanka Ureda visokog predstavnika u BiH i rekao da OHR predstavlja najveću kočnicu evropskom putu BiH.

File je ocenio da je BiH iz dejtonskog prešla u evropsko doba i izrazio zadovoljstvo što se ona kreće putem ka EU. Uputio je čestitke za ispunjavanje većine uslova iz "mape puta" i naglasio da bi uloženi napor na putu ka EU trebalo da rezultira između ostalog i liberalizacijom viznog režima.

File je iskazao podršku Evropske unije BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, dodajući da će uskoro biti doneti zaključci u vezi sa izveštajem o napretku BiH koji će poslužiti kao osnov za procenu i preporuke članicama EU za donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima za BiH.

On je izrazio zabrinutost u vezi s primenom odluke Suda za ljudska prava, kojom se iz Ustava BiH moraju izbrisati diskriminatorske odredbe o mogućnosti kandidovanja manjinskih naroda na izborima. File je zato kazao da je zabrinut da li će predstojeći izbori biti u skladu sa zahtevima EU.

"Predstojeći izbori u BiH su demokratski pečat na putu ka EU", rekao je File i istakao da Evropska komisija neće pregovarati sa OHR kada je u pitanju evropski put BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.