File: Pred Srbijom dva strateška cilja kada je reč o EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Pred Srbijom dva strateška cilja kada je reč o EU

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je danas u Beogradu da su pred Srbijom dva strateška cilja kada je reč o procesu evropskih integracija - da se održi pozitivan elan ostvaren krajem prošle i početkom ove godine i da se ove godine otvori nova faza u tom procesu.

"Nadamo se da ćemo dobiti zeleno svetlo članica Evropske unije da Evropska komisija iznese mišljenje o kandidaturi Srbije", rekao je File novinarima posle sastanka sa predsednikom Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mirkom Cvetkovićem na početku posete Beogradu.

Srpski premijer je rekao da je Fileu preneo spremnost Srbije da nastavi sa reformama neophodnim za učlanjenje u EU, kao i saradnju s Haškim tribunalom kako bi od juna počela ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kako bi do kraja godine ili najkasnije u prvoj polovini naredne Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

File je naglasio da su upravo nastavak reformi, saradnja sa Haškim tribunalom, ali i regionalna saradnja, koja uključuje i rešavanje svih pitanja vezanih za Kosovo i Metohiju, od suštinske važnosti za evropske integracije Srbije.

"Mnogo je zadataka i izazova na putu ka članstvu u EU, ali ja sam uverio premijera da je Unija spremna da Srbiji, ako je rešena da nastavi tim putem, pruži svu pomoć u tome", rekao je File.

Cvetković je rekao da je sa evropskim komesarom razgovarao o "čitavom nizu konkretnih političkih pitanja".

On je izdvojio pitanje administrativnog kapaciteta Srbije za evropske integracije, koji neće biti umanjen uprkos smanjenju broja zaposlenih, kao i pitanje azilanata iz Srbije koje je "rešeno na obostrano zadovoljstvo".

Jedna od tema bilo je i zastupanja Kosova na međunarodnim skupovima za koje je Cvetković naglasio da treba da bude statusno neutralno.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić predstavio je danas evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu korake koje Srbija preduzima u procesu evrointegracija, u regionalnoj saradnji, kao i oko učešća Srbije u izradi Sveobuhvatne strategije Evropske unije za Dunavski region.

Đelić i File razgovarali su o inicijativi za stvaranje Tehnološkog fonda za Zapadni Balkan, koja je naišla na podršku većine zemalja regiona, saopšteno je iz Đelićevog kabineta.

File je ocenio da se prioriteti Srbije, koje je predstavio Đelić, u potpunosti poklapaju sa strategijom EU "Evropa 2020".

File: Na Brdu kod Kranja da budu svi regionalni lideri

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je večeras za televiziju B92 da konferencija koja se organizuje na Brdu kod Kranja "ima pravi paket poruka" i da bi trebalo da na njoj učestvuju svi regionalni akteri.

"Ta konferencija ima pravi paket poruka. U razgovorima ovde smo podvukli da uspeh tih napora treba da se poklopi sa tim da svi akteri budu za tim stolom. Reč je o regionalnoj saradnji i potrebno je da predstavnici svih zemalja regiona budu zastupljeni na konferenciji", rekao je File.

File je ponovio da je saradnja sa Haškim tribunalom jedini uslov koji se pred Srbiju postavlja u cilju nastavka njenih evropskih integracija, odnosno za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i razmatranje srpske kandidature za članstvo u EU.

On je, međutim, ukazao i da je, prema kopenhaškim kriterijumima, od velike važnosti i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi.

Evropski komesar je izrazio spremnost EU da pomogne Srbiji u njenom približavanju Evropi i ocenio da se mora očuvati elan koji je postignut krajem prošle i početkom ove godine.

Upitan o problemu oko imenovanja sudija u okviru reforme srpskog pravosuđa, File je rekao da je informisan o tom problemu i da je o tome razgovarao tako i sa ministarkom pravosuđa Srbije Snežanom Malović.

Tadić: Što pre o kandidaturi Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje, u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, da će kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) biti prosleđena Evropskoj komisiji što je pre moguće i da će uskoro početi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tadić je sa Fileom razgovarao o evropskim integracijama Srbije, saradnji sa Haškim tribunalom i borbi protiv organizovanog kriminala, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Tadić je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i da u državi postoje snažna politička volja i značajni administrativni kapaciteti da se ispune neophodni uslovi za učlanjenje u EU.

U saopštenju se navodi da je Tadić sagovorniku preneo da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i čini sve što je u njenoj moći kako bi locirala i tom sudu izručila preostala dva optuženika.

Tadić je naglasio da je Srbija odlučna da sa ostalim državama razvija intenzivnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, podsećajući da je Srbija nedavno na tom polju ostvarila više značajnih uspeha, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File podržava evrointegracije srbije

Izvor: Politika, 17.Mar.2010

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File izrazio je u Beogradu podršku Evropske komisije procesu evropskih integracija Srbije...File je posle sastanka s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem novinarima rekao da je razgovarano o potrebi da se održi pozitivan zamajac u evrointegracijama...

Nastavak na Politika...

File nastavlja balkansku turneju

Izvor: BBC na srpskom, 18.Mar.2010, 06:15

Evropski komesar za proširenje Štefan File, posle Beograda, nastavlja balkansku turneju posetama Podgorici i Sarajevu i razgovorima o reformama i procesu evropskih integracija

Nastavak na BBC na srpskom...

File: Predstojeći proces integracija Crne Gore biće zahteviniji

Izvor: Blic, 18.Mar.2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File upozorio je danas u Podgorici da će predstojeći proces evropskih integracija za Crnu Goru biti zahtevniji i sa više izazova. ..On je rekao da su reforme neophodne u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju vladavine prava i administrativnih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.