Izvor: B92, 02.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament: Imenovati izaslanika EU za Balkan

Strazbur -- U rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament u Strazburu, poslanici su od Saveta ministara EU zatražili da hitno imenuje specijalnog predstavnika Unije za region zapadnog Balkana. Evropski parlament je u rezoluciji pozvao Irsku kao predsedavajućeg Unije, zatim Savet ministara i Evropsku komisiju da "pozdrave odluku visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku (Havijera Solane) da pošalje ličnog izaslanika u Prištinu, ali poziva Savet da hitno imenuje Specijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnika EU za region".

Evropski parlament u Strazburu usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom osuđuju prošlomesečno nasilje i priznaju da je ono uglavnom bilo "upereno protiv srpske nacionalne manjine" na Kosovu. Poslanici su izrazili žaljenje zbog "sporosti i oklevanja predstavnika kosovskih Albanaca da osude" talas nasilja i ocenili da je time ugrožen proces "standardi pre statusa", koji je inicirao UNMIK.

Evropski parlament je, takođe, pozvao "srpsku zajednicu na Kosovu da se uzdrži od novih nasilnih akcija, da prestane da traži pomoc od Srbije i Crne Gore i da se u potpunosti pridržava UNMIK-ovih smernica o bezbednosti i lokalnoj administraciji". Parlamentarci EU su vlasti u Beogradu pozvali da "raspuste sve paralelne strukture koje podržavaju na Kosovu, što će biti i jasan signal kosovskim Srbima da treba da u potpunosti budu predani obnovi Kosova".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.