Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija - proširenje prema zapadnom Balkanu neophodno

Proširenje prema zemljama zapadnog Balkana je neophodno, pošto je to jedini instrument koji služi strateškoj stabilnosti Evropske unije, i sprečavanju daljih konflikata, navela je Evropska komisija, a preneo danas radio Slobodna Evropa.

Zemlje zapadnog Balkana mogu računati na članstvo u EU, ali samo u srednjem ili dužem periodu, navedeno je u dokumentu EK koji je posvećen strategiji proširenja, a biće objavljen u utorak.

"Iako je evropska perspektiva opipljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za svaku zemlju regiona, ipak su one (zemlje) usporile proces reformi", ističe se u dokumentu.

"Trenutno stanje na Kosovu je neodrživo. Status treba rešiti što pre", zaključeno je u dokumentu.

"Funkcionisanje državnih insistucija u Bosni i Hercegovini je ugroženo zbog etničkih podela. Demokratske snage u Srbiji su krhke. Učestale tenzije u Makedoniji utiču na normalno funkcionisanje institucija. Odugovlačenje u usvajanju crnogorskog Ustava predstavljalo je izazov po demokratiju", napominje EK, ocenjujući stanje u regionu.

Prema analizi EK, sve zemlje regiona imaju ozbiljan problem - korupciju i organizovani kriminal. Najnaprednija je Hrvatska koja bez obzira na pozitivniji izveštaj ipak treba da se više angažuje u pravosuđu i borbi protiv korupcije, ocena je Komisije.Ostale zemlje se, prema ovom dokumentu, suočavaju sa ozbiljnim problemima.Bez obzira na sve ovo, evropska perspektiva mora biti opipljiva, smatra EK. Ta perspektiva treba da bude kombinovana sa politikom uslovljavanja, koja je u poslednjim godinama pokazala rezultate.

"Perspektiva punog članstva nikad nije bila važnija nego danas, jer se time pomaže zemljama da prevaziđu krize, državnu slabost i demokatske izazove”, poručila je EK.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.