Euleks sposoban za istragu

Izvor: S media, 21.Apr.2011, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks sposoban za istragu

U Briselu i dalje ostaju pri stavu da nije potrebno uključivati Ujedinjene nacije u istragu o navodima iznetim u izveštaju izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu.

"Euleks je u potpunosti sposoban i na najboljem mestu da sprovede istragu o trgovini organima", izjavila je današnjim "Novostima" Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Tanjugu je sinoć u Sekretarijatu UN potvrđeno da su u toku dana primili predlog Srbije za istragu o navodima Martija o trgovini organima na Kosovu i Metohiji.

"Možemo da potvrdimo da je predlog Srbije primljen i da će uskoro biti objavljen kao dokument Saveta bezbednosti" , rečeno je Tanjugu.

Generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu predlog Beograda je prosledila Misija Srbije.

Prema proceduri, sekretarijat UN će taj predlog prevesti na sve zvanične jezike Svetske organizacije i objaviti ga kao zvanični dokument.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u sredu da je glavni element predloga koji je uputio Ban Ki-munu da mandat za istragu o navodima Martija o trgovini organima na Kosovu mora dati Savet bezbednosti UN.

Jeremić je naglasio da će predlog generalni sekretar UN proslediti zemljama članicama Saveta bezbednosti kako bi zemlja predsedavajuća tim telom, a to je ovog meseca Kolumbija, a u maju Francuska, mogla da pokrene zvanične konsultacije na zahtev Srbije.

"Svi ratni zločini koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije istraživani su sa mandatom Saveta bezbednosti UN i oni koji su te zločine istraživali imali su obavezu da izveštavaju Savet bezbednosti.

Del Ponte: Euleks nesposoban za istragu o žutoj kući

Albanci tužili Dika Martija

To se mora obezbediti i sada, ne vidim razloga da žrtve sa Kosova, ukoliko istinitost navoda bude dokazana, budu tretirane kao manje vredne", rekao je Jeremić posle susreta s norveškim ministrom spoljnih poslova Jonasom Gar Storeom.

Ističući da proces konsultacija može trajati i nedeljama, jer Savet bezbednosti nije telo koje brzo donosi odluke, Jeremić je izrazio očekivanje da će na kraju biti postignut konsenzus o ovom za Srbiju veoma značajnom pitanju.

On je podsetio da je Srbija prehodnih meseci već obavila konsultacije sa članicama Saveta bezbednosti o ovom pitanju.

Uhapšen Srbin osumnjičen za ratne zločine

Euleks: Prekid saradnje neće uticati na rad misije

Redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu zakazana je za 12. maj, kada se razmatra izveštaj Unmika o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i to bi mogla da bude idealna prilika da se i srpski zahtev uvrsti u dnevni red.

Da bi zahtev Srbije dobio "zeleno svetlo" SB, potrebno je da za njega glasa većina od devet članica i da pri tom nijedna od onih koje imaju stalne fotelje, a to su Rusija, SAD, Kina, Francuska i Velika Britanija, ne upotrebi pravo veta, podsećaju "Novosti".

Među nestalnim članicama su BiH, Gabon, Brazil, Kolumbija, Nemačka, Indija, Liban, Nigerija, Portugal i Južna Afrika. Sadašnji odnos snaga u SB ide na ruku Srbiji, jer od 16 članica, devet nije priznalo Kosovo.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.