Ekonomska i energetska stabilnost jesu - nacionalna bezbednost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska i energetska stabilnost jesu - nacionalna bezbednost

BEOGRAD - Ekonomska stabilnost je osnovni preduslov za realizaciju ciljeva politike nacionalne bezbednosti Srbije, a energetska bezbednost države mora biti osigurana i u kriznim situacijama, navodi se u Nacrtu Strategije nacionalne bezbednosti, koji je na javnoj raspravi do 31. januara.

Prioritet ekonomske politike su održiv razvoj, sa tendencijom dugoročnog ekspanzivnog razvoja i visoka stopa privrednog rasta, kao značajna mera podrške jačanju privredne stabilnosti države, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istaknuto je u tom dokumentu, čiji je predlagač Ministarstvo odbrane.

Za manji spoljni i unutrašnji dug

Navodi se da je "ekonomski razvoj Srbije uslovljen spoljnim faktorima, što iziskuje potrebu kontinuiranog ispunjavanja preduslova vezanih za procese pridruživanja i integraciju u EU i aktivno učešće u međunarodnoj ekonomiji i regionalnim aranžmanima".

Prioriteti Srbije za ubrzani ekonomski razvoj jesu smanjenje spoljnog i unutrašnjeg duga, privatizacija društvenih preduzeća i restrukturiranje javnih preduzeća, u skladu s nacionalnim interesima, a kako se navodi, da važnu pretpostavku bezbednosti predstavlja smanjenje razlika u razvijenosti regiona u Srbiji.

Još tri dana javne rasprave

U dokumentu se ukazuje da je "izbor odgovarajućih ekonomskih ciljeva i sistema ekonomskih mera utvrđenih za krizne situacije značajan segment ekonomske politike, relevantan za bezbednost Srbije".

"Hitne ekonomske mere u takvim situacijama podrazumevaju energetsku bezbednost države, obezbeđivanje strateških rezervi i normativno regulisanje tih mera kroz definisanje bezbednosne politike nadležnih državnih organa i privrednih subjekata", navodi se u nacrtu.

Ističe se da je "cilj mera ekonomske politike da, u skladu s mogućnostima države, podrže odbrambene i bezbednosne pripreme, a u slučaju ugrožavanja bezbednosti, da osiguraju potrebe stanovništva i obezbede logističku podršku svim strukturama u sistemu nacionalne bezbednosti".

Prvobitno je bilo planirano da javna rasprava traje od 15. do 30. decembra 2008, ali je, na zahtev ministra odbrane Dragana Šutanovca, javna rasprava produžena do 31. januara ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.