Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eide stiže u Beograd

Beograd, Priština -- Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za procenu standarda na Kosovu Kai Eide danas dolazi u posetu Beogradu.

Pred napuštanje Kosova, Eide je rekao da su najveći problemi na Kosovu decentralizacija vlasti, sloboda kretanja i povratak raseljenih. "Sada imamo dobar pregled problema i izazova s kojima se suočavaju zajednice i pojedinci na Kosovu. Bila je to dobra poseta i imali smo dobre sastanke. Mislim da smo stekli dobar pregled situacije na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terenu i to ćemo dopuniti kada se vratimo u avgustu", kaže on.

Najveći problemi za kosovske Srbe, osim ekonomskih problema s kojima se suočavaju svi građani Kosova, po mišljenju Eidea, jesu sloboda kretanja i povratak. "Da bismo imali povratnike, važni su decentralizacija i puna sloboda kretanja, na šta svako ima pravo", kaže Eide.

Eide će, posle Beograda, obići međunarodne organizacije OEBS, EU, NATO, Savet Evrope i glavne gradove zemalja Kontakt-grupe za Kosovo. Potom sledi poseta Njujorku i sredinom avgusta povratak na Kosovo.

Suroi: Kosovo ima pravo na nezavisnost

Lider opozicione kosovske partije Ora Veton Suroi očekuje da će izveštaj izaslanika Eidea o sprovođenju standarda demokratskog društva biti mnogo detaljniji nego što se očekuje. "Jedan od elemenata koje će, koliko znam, on uključiti u izveštaj je analiza problema realnog državnog funkcionisanja, s kojim će se Kosovo suočiti posle utvrđivanja statusa, kao i ono o čemu će biti potrebno da brine međunarodna zajednica", rekao je Suroi i ocenio i da je prevaziđen dogmatski princip "standardi pre statusa" i da je sada usvojen pristup "standardi posle statusa".

Suroi je izjavio da Kosovo u odnosu prema Srbiji ima pravo na nezavisnost, da je u toku pregovarački proces o tome koliki stepen suvereniteta međunarodna zajednica želi da zadrži na Kosovu. Suroi je rekao da je Kosovo u prelaznom periodu sa statusa quo na dinamičnije stanje u kom će biti vođeni pregovori međunarodne zajednice i predstavnika Kosova, prenosi Beta.

Suroi je podsetio da su međunarodni zvaničnici isključili tri opcije, povratak na stanje pre 1999, unutrašnju podelu Kosova i njegovo ujedinjenje s nekom drugom zemljom. To, po njegovoj oceni, znači da će Kosovo biti pravno nezavisno od svakog oblika vlasti Srbije i da će biti utvrđeno koliki će nivo suvereniteta na Kosovu zadržati međunarodna zajednica. Suroi je dodao da, pored stepena vlasti koji će međunarodna zajednica zadržati, predstoji i utvrđivanje kako će na Kosovu biti reorganizovana vlast, odnosno sprovedena decentralizacija kako bi bili zadovoljeni interesi kosovskih Srba.

Episkop Artemije: Nema međureligijskog dijaloga

Episkop raško-prizrenski Artemije, koji je učestvovao na dvodnevnom seminaru "Sloboda vera i principi samouprave verskih institucija", koji je danas završen u Beču, rekao je da srpska zajednica na Kosovu živi u teškim uslovima, da se do sada pokazalo da na Kosovu nema nikakvih verskih sloboda i da ne postoji mogućnost za samoupravljanje verskih instuitucija, s obzirom na to da su Srbi na Kosovu lišeni svih ljudskih prava, pa i prava na slobodu veroispevoseti. On je ukazao da su Srbi lišeni slobodnog odlaska u crkve i manastire, na to da obnova porušenih crkava i manastira nije počela i na to da ne postoji gotovo nikakva saradnja verskih zajednica. "Do pre tri godine je bilo kontakata na međureligijskom nivou, na skupovima u inostranstvu, na kojima su donete zajedničke deklaracije, ali one u praksi nisu primenjene", kaže on, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.