Egipat podržava Srbiju za organizaciju Samita nesvrstanih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat podržava Srbiju za organizaciju Samita nesvrstanih

BEOGRAD - Egipat podržava kandidaturu Srbije za organizaciju samita nesvrstanih 2011. godine u Beogradu povodom 50. godišnjice osnivanja tog pokreta, izjavio je ambasador Egipta u Beogradu Ali Galal Basijuni.

Nesvrstani ogromno tržište

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je prošle nedelje da je za "diplomatsku bitku" za Kosovo i Metohiju bitna podrška nesvrstanih zemalja, kao i da je "ogromno tržište" nesvrstanih šansa za srpsku ekonomiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Mislim da bi trebalo napraviti zajednički nastup preduzeća pod državnom kapom na tržištu nesvrstanih zemalja i to bi podiglo šanse za njihov uspeh. Ako bi bilo moguće da napravimo jedan konzorcijum sa građevinskim preduzećima iz regiona, to bi doprinelo boljoj regionalnoj saradnji", rekao je Tadić i dodao da bi se tako otvorila i nova radna mesta za građane Srbije.

Predsednik Srbije je rekao i da su na samitu "svi dobro reagovali" na njegov predlog da se pedesetogodišnjica Pokreta nesvrstanih obeleži 2011. godine u Beogradu.

Na prijemu povodom Dana državnosti Egipta, Basijuni je kazao Egipat, koji trenutno predsedava Pokretom nesvrstanih, pozdravlja kandidaturu i želi uspeh Srbiji u organizaciji tog skupa, prenosi Međunarodni radio Srbija. "Kao predstavnik Egipat, mogu da potvrdim da su bilateralni odnosi između Egipta i Srbije na najboljem mogućem nivou", rekao je egipatski ambasador.

On je istakao da prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića i više ministara u Vladi Srbije na svečanosti u ambasadi Egipta predstavlja veliku čast za egipatski narod i izraz je specijalnih odnosa dve zemlje.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić učestvovali su nedavno na 15. samitu nesvrstanih u Šarm el-Šeiku, u Egiptu.

Pokret nesvrstanih osnovan je 1961. godine u Beogradu. Trenutno okuplja 118 zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.