EVO GDE SRBIJA NEMA AMBASADORE: Nema nas u ključnim evropskim i svetskim centrima moći!

Izvor: Telegraf.rs, 13.Avg.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVO GDE SRBIJA NEMA AMBASADORE: Nema nas u ključnim evropskim i svetskim centrima moći!

Srbija u svetu ima oko 66 ambasada, ali bar za četvrtinu manje ambasadora, a broj ambasadora bi uskoro mogao da se smanji s obzirom da mnogima uskoro ističe mandat u pojedinim zemljama

Srbija već mesecima nema ambasadore u zemljama koje su od značaja za njen ekonomski, kulturni, politički i svaki drugi razvoj, pa i za celokupan napredak, a još nema ni nagoveštaja kada će ih imati.

Nije problem ni to što nemamo svoje predstavnike u zemljama poput Nemačke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << SAD, Švajcarske i drugih, već činjenica da time državi s kojom želimo da sarađujemo ostavljamo utisak neozbiljnosti i nezainteresovanosti.

Srbija u svetu ima oko 66 ambasada, ali bar za četvrtinu manje ambasadora, a broj ambasadora bi uskoro mogao da se smanji s obzirom da mnogima uskoro ističe mandat u pojedinim zemljama.

Poslednji meseci ambasadorske službe ističu Ljubomiru Miliću (Brazil), Ani Hrustanović (Italija), Draganu Biseniću (Egipat), Aleksandru Radovanoviću (Slovenija)… Pored toga, 17 naših diplomatsko-konzularnih predstavništva vode otpravnici poslova, dok u ključnim svetskim i evropskim centrima Srbija nema predstavništva, a takođe svog ambasadora nemamo ni u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poznato je da pre ulaska u EU Srbija mora da uskladi svoje zakone sa evropskim, kao i da reši problematična pitanja (poput teritorijalne pripadnosti u pojedinim delovima, kao i odgovornosti za ratne zločine) sa Hrvatskom.

Međutim, pitanje je koliko jedan ambasador, kao predstavnik javne politike zemlje utiče na uspostavljanje boljih diplomatskih odnosa između dve zemlje i koliko utiče na procese pomirenja u regionu?! Trebalo bi da bude tako i stoga verujemo da ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, nije slučajno najavio da će do kraja godine biti popunjena sva upražnjena mesta i pronađena rešenja za diplomate kojima ističe mandat.

Ivan Mrkić, bivši ministar spoljnih poslova za “Novosti” je izjavio da su na pojedina mesta postavljani ljudi izvan diplomatije, MSP nije bio u mogućnosti da ponudi adekvatna rešenja za pojedine pozicije. Mrkić je naglasio da i bez ambasadora rad DKP se nesmetano odvija i da je “bolje da ambasade nemaju šefove, nego da ih vode nestručna lica”.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Da još uvek nema “adekvatnih rešenja” iz MSP za pojedine pozicije vidi se i u rešenjima za četiri kadrovska diplomatska rešenja, pa tako u Kinu i Azerbejdžan kao predstavnici idu bivši ministri rudarstva i odbrane – Milan Bačević i Nebojša Rodić, dok će novi amvasadori u Nemačkoj i Portugaliji najverovatnije biti naučnik i privrednik Dejan Ilić i Oliver Antić.

U UNESKO i SAD idu iskusne diplomate – Đerđ Matković i Darko Tanasković.

Ovo su zemlje u kojima Srbija nema ambasadore: SAD, Maroko, Švajcarska, Nigerija,  Grčka, Hrvatska, Nemačka, Azerbejdžan, Sirija, UAE, Indija, Indonezija, Kina, Zambija, UNESKO, NATO.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.