Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pozdravlja raspisivanje izbora

Brisel -- Havijer Solana kaže da je EU veoma zadovoljna i da podržava odluku o raspisivanju predsedničkih izbora u Srbiji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je u Briselu, pred početak samita šefova država ili vlada EU, da podržava odluku o raspisivanju izbora, a da se mora imati u vidu neophodnost rešenja statusa Kosova. Solana je dodao da EU ima u vidu i činjenicu da pitanje budućeg statusa Kosova "mora da bude rešeno".

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />I švedski premijer Fredrik Reinfelt očekuje da će status Kosova biti rešen posle predsedničkih izbora u Srbiji 20. januara sledeće godine.

"Najvažnija stvar u ovom trenutku jeste da se držimo zajedno i da sačekamo predsedničke izbore u Srbiji", rekao je Reinfelt novinarima po dolasku sa ministarskog samita EU u Lisabonu.

"Srbija obećala da neće primeniti silu"

Novi komandant južnog krila NATO-a, američki admiral Mark Ficdžerald, kaže da je srpska vlada obećala da neće primeniti vojnu silu na Kosovu, ukoliko se proglasi nezavisnost početkom naredne godine.

On je dodao da "u ovom trenutku ima dovoljno vojnika na terenu da zaštite narod Kosova" odnosno da je Kfor pored 16.000 vojnika povećao broj trupa kako bi se uspostavila još jača kontrola bezbednosne situacija.

Ficdžerald je naveo da se ulazi u veoma osetljiv period u istoriji Kosova.

"Prošao je 10. decembar predstoji diskusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a mi nameravamo da nastavimo da održavamo bezbednost na Kosovu kako bi taj proces mogao da se nastavi. U to želim da uverim sve stanovnike Kosova”, rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.