EK dostavila poslednji set pitanja

Izvor: Glas javnosti, 30.Mar.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK dostavila poslednji set pitanja

BEOGRAD -  Evropska komisija dostavila je Vladi Srbije poslednji set od 629 dodatnih pitanja koja se najvećim delom odnose na pojašnjenja već dostavljenih informacija na Upitnik EK.

Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije navodi da su dodatna pitanja iz oblasti političkog i ekonomskog kriterijuma, pravosuđa i osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti i zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Dodatna pitanja, koja su dostavljena 25. marta, odnose se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odgovore na Upitnik EK, koji su predstavnici vlade predali 31. januara 2011. godine, navela je Kancelarija za evropske integracije.

U najvećem broju, ona se odnose na pojašnjenje već dostavljenih informacija razvrstanih po pregovaračkim poglavljima, ali postoji i određeni broj suštinski novih pitanja, navela je ta kancelarija.

Odgovori na dodatna pitanja biće dostavljeni Evropskoj komisiji pre kraja treće nedelje aprila, odnosno do Uskršnjih praznika, piše u saopštenju.

Upitnik EK predstavlja zvanični instrument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja. Na osnovu dobijenih odgovora iz Srbije, kao i procene ekspertskih misija, ali i rezultata tekućih reformi, EK izrađuje Mišljenje (Avis) o tome da li je zemlja spremna za status kandidata, kao i koliko je spremna za pregovore o ulasku u članstvo.

Objavljivanje Mišljenja očekuje se 12. oktobra, a za sticanje statusa kandidata, potrebno je i da pozitivno mišljenje Komisije jednoglasno podrže države članice EU, istakla je Kancelarija za evropske integracije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.