Dve proslave Dana bošnjačke zastave

Izvor: Glas javnosti, 11.Maj.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve proslave Dana bošnjačke zastave

NOVI PAZAR -  Dva bošnjačka nacionalna veća (BNV) - Veće u tehničkom mandatu, koje priznaju resorna ministarstva, i nepriznato Veće koje je organizovala Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) danas i sutra organizuju zasebne proslave 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Veće predvođeno BKZ-om je obeležavanje tog praznika počelo sinoć tribinom "Sandžak, izazovi i perspektive", u Velikoj sali Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZ) u Novom Pazaru, na kojoj je govorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << glavni muftija Muamer Zukorlić.

Predsednik BKZ Jahja Ferhatović rekao je da se ta manifestacija nastavlja danas u Prijepolju, gde će biti otvorena kancelarija Izvršnog odbora ovog veća i dodeljene nagrade pobednicima konkursa "Štrpci bez mezarja".

Ranije je saopšteno da će povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, i BNV u tehničkom mandatu obeležiti praznik. Šef resora za informisanje u tom veću Muhedin Fijuljanin kaže da će uporedo biti obeležno i 20 godina od osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća.

"Ove godine ćemo održati i petu smotru Bošnjačkih narodnih igara u Novom Pazaru, koja je ranijih godina održavana u selu Delimeđe. Na ovoj manifestaciji će učestvovati ansambli iz pet zemalja, tako da će ona zadržati međunarodni karakter. Održaćemo i promociju dvotomnog izdanja Bošnjačke riječi, časopisa za kulturu i društveni život Bošnjaka u Sandžaku", rekao je Fijuljanin. Dan bošnjačke nacionalne zastave je proglašen za nacionalni praznik povodom osnivanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a tada su utvrđeni i grb i zastava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.