Druga petoljetka Ban ki Muna

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2011, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga petoljetka Ban ki Muna

23.06.2011. -

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ponovno je izabran na ovu dužnsot. Njegovu kandidaturu jednoglasno su odibrile sve zemlje-članice UN, kojih ima 192.

Nastaviti uspostavljanje mostova između zemalja, obećao je Ban Ki Mun, donoseći odluku o reizboru na drugi mandat. Do sada to mu je dobro polazilo za rukom, smatra predsednik Instituta za strateške ocene Aleksandar Konovalov.

To što su ga u naše nemirno vreme tako jednodušno podržali govori o >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tome da je to čovek na svom mestu. Kandiatura za dužnost Generalnog sekretara UN treba da odgovara pre svega petorki stalnih članova SB. To što oni nisu imali nikakve primedbe govori o tome da je Ban Ki Mun uspeo da deluje tako da ga razmatraju sa jedne strne kao efikasnog menadžera, sa druge strane kao čoveka koji ne drži bilo čiju stranu, već se trudi da vodi poslove međunarodnog organa tako da poveća njegovu efikasnost, da donese praktičnu korist u osiguranju svetske bezbednosti.

Dajemo reč predstavniku UN u RF Aleksandru Goreliku.

U prvoj etapi generalni sekretar je očigledno bio oprezan, osvrtao se, trudio se da uzme u obzir mišljenja mnogih strana. Sada je počeo da se oseća mnogo sigurnije, počeo je da postupa odlučnije. I onaj talas revolucije koji je krenuo preko Bliskog Istoka i Severne Afrike zatekao ga je spremnijim za odlučnija dejstva. On je začudio neke kritičare i analitičare kada je oštro kritikovao režime vlada i vladara koji su na vlasti. I njegov stav je zaista bio faktor koji je uticao na izgradnju međunarodne politike po tom pitanju.

Nastavivši svoju delatnost na dužnsoti Generalnog sekretara UN, Ban Ki Mun može da da veliki pozitivni doprinos delatnosti organizacije i uređenju sveta u celini. Tim pre što postoje još nerešeni momenti, ističe zamenik direktora Instituta za socijalno-politička istraživanja RAN Vilen Ivanov.

Mislim da je pozitivno ovde to što on već ima radno iskustvo na toj dužnosti. U principu, odnosi Rusije sa njim u novom mandatu mogu da budu prilično produktivni. Ipak njegova aktivnost treba da bude mnogo osetnija. Pošto prilikom rešavanja pitanja o stupanju Rusije u STO njegova aktivnost se mnogo ne vidi.

Zvanično druga petoljetska Ban Ki Muna na dužnsoti Generalnog sekretara UN započinje 1. januara 2012. godine u ističe 31. decembra 2016. godine.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

OEBS računa na uspeh sastanka o Karabahu u Kazanju

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2011

23.06.2011. -..Generalni sekretar Organizacije za Bezbednost i saradnju u Evropi Mark Peren de Brišambo nada se da će predstojeći sastanak lidera Rusije, Jermenije i Azarbejdžana biti ovenčan uspehom. Perspektive regulisanja nagorno-karabahskog konflikta predsednici će razmotriti ovog petka u Kazanju...Po...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.