Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dramatično finale

Šta su Petrović, Vučić i Vučelić želeli da bude u ustavu, a nije se našlo

Ustav je usaglašen, to znamo – ali, da li su se Vojislav Koštunica i Boris Tadić dogovorili "Ja premijer, ti predsednik". E, pa toga nema. To tvrdi Dušan Petrović, potpredsednik Demokratske stranke.

Nema, potpunog jedinstva, nije ga bilo ni povodom ustava, kako se moglo pogrešno zaključiti kada je izglasavan na sednici Skupštine. Tokom usaglašavanja nikada za istim stolom nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sedeli Vojislav Koštunica, Boris Tadić i Tomislav Nikolić.. Ipak su se predstavnici parlamentarnih stranaka nalazili na okupu, ali samo na sednicama skupštinskih pododbora i odbora. A bilo je tokom usaglašavanja 25 sednica pododbora i sedam sednica Odbora za ustavna pitanja. U finišu pisanja ustava radikale je zastupao Nikolić, DS – Dragor Hiber, Dušan Petrović i Boris Tadić (razgovarao telefonom sa Koštunicom), DSS – Koštunica i Zoran Lončar, G17 plus Mlađan Dinkić i Predrag Marković, SPS – Milorad Vučelić.

Pogrešan je i utisak da se sve desilo preko noći. Nije. Usaglašavanje je počelo pre letnjeg odmora. Upitan kako se došlo do jednog člana ustava, Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, kaže da se ne seća, da je to sigurno usaglašeno pre odlaska na odmor.

Funkcioner DSS-a kaže da su ministar Lončar i Hiber dugo radili na usaglašavanju. Onda je taj tekst pokazivan i drugim parlamentarnim strankama, a premijer Koštunica je o detaljima iz ustava razgovarao i sa vanparlamentarnim strankama. Aleksandar Vučić, generalni sekretar radikala, kaže da su dostavili sve svoje primedbe na nacrt ustava pre nego što su Lončar i Hiber počeli pisanje verzije koja je trebalo da pomiri predloge DSS-a, odnosno vlade, i predsednika Srbije Borisa Tadića. Milorad Vučelić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, kaže da su oni konsultovani pošto su Hiber i Lončar već započeli svoj posao. Utisak o brzini stvoren je na kraju, kada je – kako kaže Vučić – ceo posao ubrzan. Dušan Petrović, potpredsednik DS-a, kaže da je finale usaglašavanja trajalo sedam-osam dana i da su pregovorili bili intenzivni, jer je bilo mnogo otvorenih pitanja. A Milorad Vučelić za te poslednje dane dogovaranja o ustavu kaže da su bili dramatični.

Svi već znaju da se najviše pogađalo oko statusa Vojvodine. "Tu smo se najviše sporili, mi smo bili protiv veće autonomije Vojvodine", objašnjava Vučić, koji kaže da je bio "kurir Joca". To potvrđuje i Vučelić i kaže da bi posebna poreska uprava i akcize Vojvodini dali atribute države. Po Dušanu Petroviću "pored SRS-a, SPS-a, ni DSS ni Dinkić nisu bili za konstituisanje poreske uprave u Vojvodini".

Velikih je razgovora bilo i povodom načina izbora predsednika Srbije. DS je bio za neposredne izbore. DSS je radikalima prepustio da insistriraju na izboru predsednika u parlamentu. Konačno, narod bira predsednika. Zašto ste odustali, čime ste to kompenzovali, pitanje je za radikale. Nikolić kaže da su oni odustali od predloga da predsednik Srbije bude biran i parlamentu, zato što su se pojavile spekulacije da radikali beže od ustava i izbora što bi moglo da se koristi protiv njih, mada nisu zadovoljni neposrednim izborima jer demokratija tako nije dovedena do kraja. Tvrdilo se da su radikali za kompenzaciju dobili izbor predsednika opština u skupštinama, ali demokrata Petrović tvrdi da će svaka opština odlučiti o načinu izbora svog prvog čoveka. Ali, čime su onda demokrate platile neposredan izbor predsednika? Tvrdilo se da je cena za to mogućnost da predsednika razreši Skupština iako ga bira narod i da umesto njega zakon koji se po drugi put pojavi pred poslanicima može da potpiše predsednik Skupštine. Potpredsednik demokrata Petrović smatra da predsedniku nisu oduzete značajne funkcije, da on između ostalog zadržava pravo oko imenovanja ambasadora i izbor sudija Ustavnog suda koji je sada dobio veća ovlašćenja.

A ko je kriv za odredbe koje smetaju stručnoj javnosti? Jedna ponajviše – o nezavisnosti sudija jer kaže da je zabranjeno njihovo političko delovanje. Nikolić kaže da je to rešenje bilo i u predlogu ustava. Smatra da to nije baš dobro rešenje, ali da je pored mnogih važnih stvari "zaboravljeno". Vučelić kaže da se o tome raspravljalo još pred leto, a onda su pokrajine bile mnogo "zanimljivije". Petrović kaže da se govorilo i o zabrani političkog delovanja državnim činovnicima ali da se od toga odustalo. Druga odredba kaže da "potvrđeni međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa ustavom" što, po nekim stručnjacima, znači primat domaćeg nad međunarodnim pravom. "To je uneto na naše insistiranje", potvrđuje Nikolić. Vučelić kaže da je to bio zajednički stav radikala i socijalista.

Petrović ne žali ni za čim što su predlagali a nije se našlo u ustavu: "Ako sastav Ustavnog suda bude takav da progresivno tumači ustav, sve što stoji na putu ka EU biće prebrođeno". Vučić žali što nije drugačije rešena ekstradicija drugim državama. Vučelić žali zbog jezika ustava, "viška matematike i računa, i definisanja mandata poslanika".

Ivana Anojčić

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.