Doris Pak: EU nikome ne sugeriše

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doris Pak: EU nikome ne sugeriše

Doris Pak (FoNet, arhiv)

Beograd -- Ponuda Havijera Solane da Srbija potpiše Sporazum sa EU pre izbora 11. maja nije pokusaj mešanja u unutrašnje stvari Srbije, kažu u Evropskom parlamentu.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila je da ponuda Havijera Solane nije pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Srbije. Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je da Beograd pre 11.maja treba da potpiše Sporazum o pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa EU.

"Izjava gospodina Solane je u funkciji naše želje da pomognemo srpskom narodu, posebno mlađoj generaciji i njihovoj boljoj budućnosti. Mi nikome ne sugerišemo za koga da glasa i ne podržavamo političke lidere, već narod i ideje", rekla je ona.

Doris Pak je, u intervjuu listu Danas, dodala da u EU, međutim, znaju "ko od srpskih političara jeste za Srbiju u Evropskoj uniji, a ko je za približavanje Rusiji i distanciranje od EU".

Doris Pak je rekla da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne bi predstavljalo opasnost za uspostavljanje pune saradnje Srbije s Haškim tribunalom, na kojoj insistiraju pojedine članice Unije.

"Hapšenje Ratka Mladića i ostalih optuženika svakako je izuzetno važno, ali to može biti odloženo i za period nakon izbora u Srbiji, s obzirom na to da je posle potpisivanja Sporazuma neophodno da on bude i ratifikovan u Evropskom parlamentu, koji uvek može sprečiti ratifikaciju, ukoliko Srbija ne bude želela da sarađuje s Hagom", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.