Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel ne želi da se meša u izbore

Evropa nema nameru da se meša u predizbornu kampanju u Srbiji - rekao je Žozep Ljoveras, šef delegacije Evropske komisije, odgovarajući time na optužbe da je apel Havijera Solane da EU sa Srbijom potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre 11. maja mešanje u unutrašnje stvari zemlje.

Ljoveras je podvukao da se Evropska komisija „neće stideti da govori o značaju evropske perspektive za Srbiju i koliko je Evropa važna za Srbiju, a Srbija za Evropu", kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i koliko će proces evropskih integracija doprineti unapređenju života građana i njihovom ekonomskom i socijalnom položaju. Uprkos tome, i juče su se čule negativne reakcije političara na Solanin predlog. Nosilac liste DSS-NS - Vojislav Koštunica izjavio je da se koaliciji okupljenoj oko DS ne sme dozvoliti potpisivanje sporazuma, jer bi time potpisala nezavisnost Kosova i ukazao da su predstojeći izbori stoga i važni kao izbori za odbranu Srbije i za odbranu Kosova.

Šef Evropske narodne partije Vilfred Martens doputovao je u Beograd da bi predsednika DSS uverio u potrebu da ostane privržen evropskom putu, ali i odgovorio od koalicije sa SRS. „Blicu" je u DSS-u potvrđeno da će sastanak biti održan danas. DSS je članica Evropske narodne partije.

Demokratska stranka je juče ocenila neodgovornom izjavu Koštunice da se ne sme dozvoliti potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i da bi to potpisivanje predstavljalo prihvatanje nezavisnosti Kosova.

Jedna od retkih pozitivnih reakcija na Solanin predlog stigla je juče od Vuka Jeremića, ministra spoljnih poslova Srbije, koji je rekao da je Srbija odmah spremna da potpiše sporazum.

- Svaka podrška EU Srbiji je dobrodošla, ali nikada neću pozdravljati ničije mešanje u unutrašnje stvari u Srbiji i izbore - kazao je predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu agenciji Beta i naglasio da su građani jedini suvereni da odlučuju o njenoj budućnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bura u Srbiji zbog Solanine izjave

Izvor: BBC na srpskom, 08.Apr.2008, 14:37

Burne reakcije u Srbiji na izjavu Havijera Solane da Brisel mora da učini sve što može da pre izbora potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom.

Nastavak na BBC na srpskom...

Ljoveras:Nećemo se mešati, ali ćemo podsećati na Evropu

Izvor: Press, 09.Apr.2008

Evropska komisija se neće mešati u izborni proces u Srbiji, ali će nastaviti da podseća na značaj evropskih integracija za Srbiju, rekao je danas šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras (Josep Lloveras)..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.