Doprinos parlamenta viznoj liberalizaciji

Izvor: S media, 27.Dec.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doprinos parlamenta viznoj liberalizaciji

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović najavila da će parlament u narednoj godini raditi na unapredjenju svoje nadzorne i predstavničke uloge i nastaviti sa efikasnom zakonodavnom aktivnošću.

"Ove godine skupština je usvojila više od 300 zakona i akata", istakla je Djukić Dejanović.

"Parlament više nije crna rupa naših evropskih integracija. Bolela me je ta istina u vreme kada je izrečena. Efikasnim radom parlament je dokazao da više nije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << smetnja razvoju Srbije", ocenila je ona.

Prema njenoj proceni, parlament je dao značajan doprinos viznoj liberalizaciji, deblokadi Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i podnošenju kandidature za članstvo u EU, a konačan cilj je, što je i njena lična želja, da u 2010. godini Srbija dobije status kandidata.

Predsednica skupštine smatra da je osim usvajanja zakona izuzetno važno i njihovo sprovodjenje, kako oni ne bi ostali mrtvo slovo na papiru. Zato će, istakla je, poseban značaj imati nadzorna funkcija parlamenta.

Djukić Dejanović je ukazala i na neophodnost nesmetanog rada nezavisnih tela od čije efikasnosti, kako je objasnila, zavisi da li će nadzorna uloga parlamenta biti na najvišem nivou.

"Ta nezavisna tela treba da imaju dobre uslove za rad, jer ako ona budu korektno radila svoj posao onda će nadzorna uloga biti na višem nivou. Za sada to nije dovoljno dobro, ali ne može se sve odjedanom", ocenila je predsednica parlamenta.

Djukić Dejanović je u tom smislu istakla značaj izveštaja Državne revizorske institucije DRI o reviziji budžeta za 2008. godinu, navodeći da taj dokument ima iszuzetnu, "gotovo istorijsku ulogu", jer će revizora obavezati da u sledećoj godini sačini potpuniji izveštaj.

Ona je najavila da će parlamentarci taj izveštaj, koji je pokazao brojne nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava, moći da razmatraju tek u periodu redovnog prolećnog zasedanja, jer opozicija zahtev za njegovo stavljanje na dnevni red po hitnom postupku nije uputila pre rasprave o budžetu za 2010. godinu.

Djukić Dejanović je napomenula da je funkcija nezavisnih tela da ukažu na sve eventualne nepravilnosti i da deluju da se one uklone, a da pravosudni organi u taj proces treba da se uključe ukoliko se ustanovi da ima elemenata za krivična gonjenja i prekrešaje.

Predsednica srpskog parlamenta je naglasila i da je zadovoljna saradnjom sa Vladom Srbije, koja je, prema njenim rečima, imala izuzetno tešku godinu, ne samo zbog ekonomske krize, nego i zbog veoma ambicioznog programa za ublažavanje njenih efekata.

"Imamo vrlo korektnu saradnju gledano na duže staze i mnogi koraci koji su sada nepopularni imaće svoje opravdanje za par godina", uverenja je Djukić Dejanović.

Kada je reč o radu parlamenta, "prva medju jednakima", kako je sebe nazvala, realizaciju svih ambicioznih planova za narednu godinu neće poremetiti ni smanjena budžetska sredstava od nešto više od milijardu i po dinara.

"Programi su ambiciozniji, ali zbog toga što smo dobili 13 miliona manje nego ove godine biće odredjenih restrikcija, koje se neće odnositi na ciljeve, već na smanjenje broja učesnika u pojedinim aktivnostima", rekla je Djukić Dejanović.

Ona je podsetila da je početak godine bio obeležen blokadom rada, ali da je izmenama poslovnika "omogućen razvoj parlamentarnog dijaloga, koji je vremenom postajao sve kultivisaniji".

"Doduše, bude poneka iskra,..cipela, ali sve je to pojedinačno i više nije karakteristika parlamenta. S obzirom da smo počeli da razvijamo nadzornu funkciju, da je predstavnička dobra, ali mora biti intezivnija i bolja, i da je zakonodavna aktivnost efikasna i bolja nego na početku, usudila bih se da dam pozitivnu ocenu radu parlamenta u ovoj godini", rekla je Djukić Dejanović.



Prema njenim rečima, zakon o skupštini će omogućiti finansijsku samostalnost parlamenta i pomeranje težišta rada sa plenarnih na sednice skupštinskih odbora, a biće razmatran pre početka prolećnog zasedanja.


U roku od 90 dana od donošenja zakona, prema najavi predsednice, biće doneta i sva akta koja iz njega proističu, pre svega novi Poslovnik o radu.

"Kroz zakon o skupštini i poslovnik, kroz jačanje nedzorne i predstavničke funkcije, kao i kroz razvoj dijaloga, poslanici bi narednu godinu trebalo da obeleže jačanjem parlamentarne demokratije i diplomatije, koje će tek tada dobiti pravo ruho", rekla je Djukić Dejanović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.