Domaćinstvo koje su laste izabrale - konkurs za domaćinstva sa aktivnim gnezdima seoskih lasta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 15:10

"Domaćinstvo koje su laste izabrale" - konkurs za domaćinstva sa aktivnim gnezdima seoskih lasta

Ukoliko u svom domaćinstvu imate bar jedno aktivno gnezdo seoskih lasta, možete biti učesnici jednog zanimljivog konkursa, pod nazivom - "Domaćinstvo koje su laste izabrale". Prijavljivanje je otvoreno do ponedeljka, 15. juna, a to neobično nadmetanje već četvrtu godinu organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izbor domaćinstva sa najviše lasta zapravo je način da se skrene pažnja na mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. A svojim nepogrešivim instiktom, jedno takvo mesto laste su izabrale i na severu Banata. Na salašu u blizini Kikinde, svile su čak 12 gnezda, a jedno tik iznad ulaznih vrata.

„Pošto baš na ulaznim vratima imamo jedno gnezdo mnogo sam se obradovala kada sam ih videla. U stvari, tada sam shvatila da ih ima mnogo i da su se nekako ponovo vratile, što me je vratilo u detinjstvo i mladost“, rekla je Jasmina Subin.

Savremeni način poljoprivredne proizvodnje i zamiranja stočarstva uslovili su gotovo nestanak populacije seoskih lasta. Upravo brojnost lasta najbolji je pokazatelj kako čovek utiče na prirodu.

„I onda se posle čudimo što nema lasta, što nema ovo, što nema ono... E, zato nema, što jednostravno nemamo sluha ni za životinje, ni za prirodu uopšte, ni za šta. A sve to funkcioniše perfektno“, saopštio je Oto Kriš.

Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna, a domaćinstvo koje seoske laste najviše vole, biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza. I bez obzira koje će domaćinstvo poneti tu laskavu titulu, veći broj lasta iz godine u godinu značiće da je cilj ostvaren.

„Tačno, nebitno je koliko će nas biti, ko će pobediti, ali je važno da svi obratimo pažnju da ta mala stvorenja postoje i da traže našu zaštitu. Da im stvarno treba pružiti pažnju. Sa malo ćemo učiniti mnogo. Baš sam se obradovala lastama“, izjavila je Subin.

Malena ptica pevačica svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike, gde zimuje, do Srbije gde se gnezdi. To gnezdo od blata i slame, taj pravi mali neimarski poduhvat, simbol je života. Laste su se vratile.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.