Izvor: B92, 20.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći sudovi nisu spremni da sude za ratne zločine

Beograd -- Domaći sudovi nisu spremni da sude optuženima za ratne zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je u petak sudija Okružnog suda u Beogradu i predsednik Društva sudija Srbije, Omer Hadžiomerović. Hadžiomerović je novinarima u Beogradu rekao da sudovi u Srbiji nisu spremni da sude optuženima za ratne zločine zato što političari, ali ni Vrhovni sud Srbije, nisu stvorili uslove za to.

On je istakao da nije tačan uvreženi utisak, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kom je osnovna prepreka za vođenje tih procesa pred domaćim sudovima "nedostatak političke volje", već da nisu omogućene objektivne pretpostavke za početak suđenja.

Hadžiomerović je naglasio da domaći sudovi nemaju ingerencije u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, a upozorio je i na činjenicu da su se zločini dešavali i deset godina unazad. Iz tih razloga, kako je rekao, proizlaze objektivne prepreke, koje se odnose na nemogućnost pronalaženja svedoka, koji su možda i emigrirali, načina da oni budu privoljeni da se odazovu suđenju u Srbiji, ali i troškova koje bi njihovo dovođenje zahtevalo.

Domaće zakonodavstvo ne poznaje komandnu odgovornost, rekao je sudija Hadžiomerović i podsetio da se u Haškom tribunalu sudi po tom osnovu, kao i da Ustavna povelja SCG obavezuje da primenjuje sve međunarodne konvencije koje je ratifikovala, uključujući tu oblast u svoj pravni sistem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.