Dogovoren nastavak saradnje sa UNMIK-om

Izvor: Blic, 19.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoren nastavak saradnje sa UNMIK-om

Policajci Unmika i Srbi u Kosovskoj policijskoj službi juče u podne vratili su se na svoja radna mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici. U gradu na Ibru opada tenzija, a Kfor bi trebalo u narednih nekoliko dana postepeno da se povuče. Dok Unmik najavljuje istragu „ubistva i pokušaja ubistva" policajaca, UN i Kfor i dalje za nasilje okrivljuju samo Srbe, lokalni administrator Unmika Džerard Galuči posle nemira na severu Kosova podneo je pre dva dana ostavku, ali ona nije prihvaćena u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Njujorku.

Kako je izjavio međunarodni izvor koji je želeo da ostane anoniman, od Galučija je traženo da povuče svoju ostavku. Galuči se trenutno nalazi na odmoru sa koga će se vratiti sledeće nedelje i nastaviti da obavlja svoj posao, rekao je izvor.

Normalizaciji situacije na Kosmetu je doprineo i sastanak predsednika srpskih opština sa severa Kosova i predstavnika Unmika u Zvečanu. Dogovoren je nastavak saradnje. „Zajedno sa Unmik administracijom apelujemo pre svega na mir i dijalog, da sve probleme rešavamo pregovorima i razgovorima", rekao je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, dodajući da je sa predstavnicima Unmika dogovoren nastavak saradnje na sprovođenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. U međuvremenu, portparol Unmika Aleksandar Ivanko naglasio je da se istraga vodi samo za napade na UN osoblje i dodao da je pokrenuto nekoliko krivičnih istraga. Juče je nastavljeno i optuživanje na relaciji Unmik i vlasti u Beogradu da li su se u zgradi suda nalazili pripadnici MUP Srbije. Ivanko tvrdi da misija poseduje dokaze da su srpski policajci bili u zgradi i da će te dokaze predati istrazi, a vlasti u Beogradu i radnici suda koji su se zatekli u zgradi prilikom upada Unmika i potom uhapšeni tvrde suprotno. I zvanični Beograd traži međunarodnu istragu kako bi se utvrdilo šta se desilo tokom sukoba u Kosovskoj Mitrovici kada je po oceni upotrebljena prekomerna sila, a Unmik i Kfor reagovali preterano.

U traženju odgovora na pitanje ko je krivac za nemire u kojima je poginuo jedan ukrajinski policajac, a Srbin Nebojša Vukomanović teško ranjen, agencija Tanjug tvrdi da je u sedištu UN pokrenuto pitanje i o angažovanju Unmika, kao i da u sedištu UN nisu bili upoznati sa akcijom koja će biti sprovedena na terenu.

Lokalni administrator UN Galuči, osim ostavke posle nereda na severu, ostavio je iza sebe izveštaj namenjen UN. Ovaj izveštaj politički predstavnici Srba dobili su od predsednika srpskih opština na severu Kosova i podeljen je i novinarima. U izveštaju je navedeno da je „loše zamišljena operacija za povratak reda i zakona na severu dovela do iščezavanja zakona i reda" i dodaje „izbor datuma - 17. mart, četvorogodišnjica poslednje epizode etničkog čišćenja Srba na Kosovu i odluka o hapšenju i transportovanju Srba za Prištinu, izgleda kao da je tako stvoren da zapali srpska osećanja". Galuči, koga Srbi na severu Kosova smatraju prijateljski nastrojenim, u izveštaju kaže i da je „nekog drugog dana policija jednostavno tražila da ljudi napuste prostorije pre nego što su nastojali da ih pritvore, možda bismo bili u mogućnosti da objavimo pobedu bez koštanja".

Juče je izostao i odgovor ministra za KiM Slobodana Samardžića na tvrdnju portparola Unmika Aleksandra Ivanka da je ministar bio obavešten da će Unmik reagovati.

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću tek juče po podne je dostavljen Predlog sporazuma sa Unmikom koji je ministar Samardžić predao predstavnicima Unmika, potvrđeno je Beti u kabinetu predsednika Srbije. Kako je rečeno, taj predlog prvo je dobilo Ministarstvo spoljnih poslova, koje je zatim dokument uputilo Tadiću.

Džerard Galuči agent CIA

Prema saznanjima „Blica", Galučijeva matična kancelarija je američka, ali zapravo nikada nije ni imala kontrolu nad njim. Kako saznajemo, to je slučaj kada je osoblje u nekoj od „službi", a po nezvaničnim, ali pouzdanim navodima, Galuči je agent CIA u sektoru za Balkan. Prema saznanjima „Blica", on je najviše pregovarao sa Srbima pre ulaska u zgradu suda. Prema tim izvorima, Galuči je Srbima govorio da nasilje ne može biti tolerisano, ali isto tako nije jasno i konkretno rekao da ne mogu da ulaze u zgradu suda. Galučijev stav o ulasku Srba u zgradu bio je na relaciji da on ne može reći „ni uđite, niti nemojte ući". Uloga Galučija takođe će verovatno biti predmet istrage.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.