Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor SRS i SPS o rezoluciji

Beograd -- SPS i SRS ipak su postigle sporazum o rezoluciji o obustavljanju procesa protiv porodice Slobodana Milošević.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, rekao je da će ta rezolucija biti uskoro upućena Skupštini Srbije, odnosno da bi se o njoj moglo raspravljati na sledećem vanrednom sasedanju Skupštine. On je potvrdio da je ta partija postigla sporazum sa Srpskom radikalnom strankom, koja je najavila u utorak da će tu rezoluciju podneti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentu, sa ili bez podrške SPS-a.

Predložena rezolucija bi obavezala nadležne državne organe da "momentalno prekinu politički motivisani progon članova Miloševićeve porodice i da se obustavi zloupotreba sudske i izvršne vlasti u političke svrhe". Oni bi zatim, trebalo i da preduzmu sve mere krivičnog gonjenja nalogodavaca i učesnika u zloupotrebi sudske i izvrsne vlasti u političke svrhe.

Još samo i penzija da se reguliše...

Uporedo sa zahtevom Slobodana Miloševića da se odbace optužbe protiv članova njegove porodice i spekulacijama o eventualnom povratku Mirjane Marković u zemlju, njihov porodični advokat podneo je zahtev za njihove penzije.

Tako je 62-godišnja predsednica JUL-a pre mesec dana i zvanično postala penzioner, dok je sa njenim, godinu dana starijim suprugom, situacija nešto drugačija.

Mirjana Marković postala je penzioner za nešto više od 20 dana, koliko je u decembru bilo potrebno za donošenje takvog rešenja, pošto je ona ispunila sve uslove. "To rešenje prosleđeno je gospođi Mirjani Marković na adresu koju je navela, Tolstojeva 33, ali rešenje se vratilo jer ona nije na toj adresi. Prva isplata poslata je takođe gospođi Marković, ali je vraćena Fondu i nalazi se na privremenom računu. Njoj će se isplaćivati penzija 6 meseci i, ukoliko je ne bude preuzimala, biće joj oduzeta", kaže Mirjana Mirkov, direktor sektora za sprovođenje penzijskog osiguranja u republičkom fondu za PIO.

Problem pravi to što Markovićeva nije odredila punomoćnika koji bi podizao njenu penziju, čija je visina, nezvanično, oko 25 hiljada dinara.

Ono čime su mediji spekulisali jeste nejasnoća o tome gde je ona zapravo bila zaposlena od 2000. godine do podnošenja zahteva za penzionisanje pre dva meseca. Kako smo saznali, Mirjana Marković jedno vreme je bila na neplaćenom odsustvu, a onda se bavila književnim radom, što joj je, kao redovnom profesoru, bilo omogućeno Zakonom. Pored toga što je supruga bivšeg predsednika i što je bila na čelu nekada vrlo moćne stranke, Mirjanu Marković javnost pamti i po književnom radu.

Koliko je u svoje vreme imao značaj njenog spisateljskog rada, svedoči i odluka nekadašnjeg dekana Geografskog fakulteta Bratislava Atanackovića, na kome je Mirjana Marković predavala sociologiju. On je početkom 2001. na sledeći način obrazložio svoju odluku da joj dozvoli da ne dolazi na nastavu:

"Sve što je primenjeno u slučaju profesora Mire Marković, primenjeno je na osnovu Zakona, koji kaže da redovni profesori koji se u svom radu posvećuju pisanju knjige, a koleginica Marković je u poslednje vreme objavila puno knjiga iz svoje stručne oblasti, ima pravo na odsustvovanje sa fakulteta. Ona, dakle, koristi svoje pravo. Svoj posao, onda kad ne piše knjige iz stručne oblasti, ona obavlja krajnje profesionalno. Možete pitati studente - ako je neko 'studentska majka', onda je to koleginica Marković."

Sudbina penzije Slobodana Miloševića, međutim, još nije poznata. Iako je zahtev podnet u decembru 2002, ceo slučaj završio je pred Vrhovnim sudom. Naime, otežavajuću okolnost predstavlja odluka o prekidu postupka do donošenja presude u Hagu, jer prema naknadnoj izmeni važećeg Zakona o pravima i privilegijama predsednika, lice, odnosno bivši, sadašnji ili budući prvi čovek Srbije, koje je osuđeno na kaznu zatvora dužu od šest meseci, nema pravo na predsedničku penziju.

Milošević bi, međutim, mogao da zatraži starosnu penziju, što mu je i sugerisano, ali njegov advokat je rekao da mu tako nešto ne pada na pamet, jer bi time priznao da mu ne pripada predsednička penzija.

U međuvremenu, kako nam je rečeno u Upravnom odeljenju Vrhovnog suda, upravni postupak je još uvek u toku i presuda još nije doneta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.