Dogodine počinje gradnja Fruškogorskog koridora, u AP Vojvodini biće obnovljeno 5.000 km puteva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogodine počinje gradnja Fruškogorskog koridora, u AP Vojvodini biće obnovljeno 5.000 km puteva

Najavljena poseta predsednika Albanije i Severne Makedonije i planirani sastanci u Novom Sadu i Beogradu aktuelizuju pitanje potpisivanja sporazuma o tzv. "malom Šengenu" i kreiranju strategije zajedničkog ekonomskog razvoja tri države, kroz bezbeđivanje slobodnog protoka ljudi i robe. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ideju pozdravlja, kao rešenje koje bi svima donelo samo dobro.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon 4. sastanka Radne grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za koordinaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji Vojvodine, Mihajlović je rekla da bi potpisivanje "malog Šengena“ doprinelo ekonomskoj i političkoj stabilnosti u regionu. Važno je da se sa time krene, a pozitivni efekti mogu vrlo brzo biti vidljivi.

"Mi smo previše mali kao samo, ali ukoliko smo zajedno, onda možemo da utičemo na to da, recimo baš kroz infrastrukturu, da smanjimo gužve na granicama, da utičemo na to da naša železnica može mnogo brže da prolazi ka regionu, da imamo zajednički tag. Zašto da ne? Dakle, svi ih koristimo, svi ih imamo u našem sistemu. Možemo i takvu neku stvar da uradimo", rekla je Mihajlovićeva.

Važna je i poseta turskog predsednika Erdogana i obeležavanje izgradnje autoputa od Beograda do Sarajeva, čija važna deonica prolazi kroz Vojvodinu, trasom Kuzmin - Sremska Rača. Za izgradnju Fruškogorskog koridora će biti zadužena kompanija "China Road and Bridge" (CRBC).

Projektna dokumentacija bi uskoro trebalo da bude gotova, radi se procena vrednosti ugovora, nakon čega će uslediti aplikacija kineskoj EKSIM banci za obezbeđivanje finansijskih sredstava.

"Ja ne bih licitirala sa iznosom, ali verujem da će to biti maksimum do 600 miliona evra. To je jako ozbiljan projekta, posebno je ozbiljan u delu fruškogorskog tunela, to svi znaju, a mislim da, ako realno posmatramo stvari, potpisivanjem komercijalnog ugovora i aplikacijom ka EKSIM Banci, radovi realno mogu zaista da počnu na tom koridoru sledeće godine", kaže Mihajlovićeva.

Kapitalni projekat za Vojvodinu je i izgradnja pruge o Beograda do Subotice. Na deonici od Beograda do Novog Sada radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja 2021, dok bi oni na deonici od Novog Sada do Subotice trebalo da počnu u martu 2022, podseća vojvođanski premijer Igor Mirović.

"Onda bi praktično u vremenu koje možemo da sagledamo, dakle do 2024. imali 200km nove, ultrabrze, savremene železničke trase koja će povezati najveće gradove u Srbiji, Beograd, Novi Sad i Suboticu i to je za Vojvodinu od ogromnog, neprocenjivog značaja", rekao je Mirović.

Takođe, prošle godine je obnovljeno oko 120 km regionalnih železničkih pravaca, dok se naredne očekuje rehabilitacija oko 5.000 km regionalnih, magistralnih i lokalnih puteva kroz Srbiju, od kojih veliki deo prolazi kroz Vojvodinu.

U projekat će biti uloženo oko milijardu evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.