Izvor: B92, 06.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobričanin: Pronađeni tragovi teškog zlostavljanja

Obilić -- U petak će biti sahranjena tročlana porodica Stolić, koju su nepoznata lica ubila pre dva dana u Obiliću kod Prištine. Šef UNMIK Mihael Štajner raspisao je nagradu od 50.000 evra za informaciju koja bi dovela do hapšenja odgovornih za taj zločin. Prema rezultatima obdukcije tela porodice Stolić, koju su izveli srpski i međunarodni patolozi, oni su pre ubistva mučeni, kaže Slaviša Dobričanin iz Koordinacionog centra za Kosovo. "Povrede su im nanete najverovatnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metalnom šipkom, ili nekim drugim metalnim premetom. Nema tragova uboda noža ili tragova dejstva vatrenog oružja, a na telu su pronađeni tragovi teškog zlostavljanja, po njima je skakano, ima tragova udaraca cipelom, prisutne su povrede unutrašnjih organa", kaže on.

Ubistvo Stolića osudili su zvaničnici Srbije, Kosova i međunarodne zajednice. Jedan od uticajnih albanskih aktivista Adem Demaći, prilikom posete Bujanovcu, za taj zločin je okrivio međunarodnu policiju na Kosovu. "Policija nije sastavljena kako treba, nije organizovana kako treba. Ona ima svu vlast, ali ti policajci nemaju motiva da čuvaju, gledaju. Oni dođu na šest meseci, uzmu neke pare i odu, zatim dođu neki drugi, pa i oni odu. Ja u prvom redu krivim naše prijatelje jer ne daju ovlašćenja našoj policiji, koja bi jedina mogla da stvori mrežu koja je neophodna da bi bio predupređen kriminal i da bi zločin bio otkriven. Nema policije na svetu koja bi mogla da sprečava kriminal bez saradnje s građanima", kaže Demaći.

Ambasador Srbije i Crne Gore u Ujedinjenim nacijama Dejan Šahović, kako javlja Beta, povodom brutalnog ubistva troje kosovskih Srba u Obiliću je zatražio prijem kod predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN i izrazio najoštriji protest zbog "još jednog u nizu etnički motivisanih ubistava na Kosovu i Metohiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.