Izvor: Blic, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Prijateljstvo samo ako SAD odustanu od podrške nezavisnosti Kosova

Savetnik premijera Srbije za medije Srđan Đurić izjavio je danas da se o prijateljskim odnosima Srbije i SAD može govoriti samo ukoliko administracija u Vašingtonu odustane od podrške nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Ako današnja izjava ambasadora Polta da su SAD prijatelj Srbije znači da američka administracija odustaje od namere da podržava nezavisnost Kosova i ako to znači da Amerika odustaje od svog nacrta rezolucije u Savetu bezbednosti, po kojoj Kosovo dobija nezavisnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo onda se može govoriti o prijateljskim odnosima dve zemlje", rekao je Đurić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ambasador Polt trebalo bi da zna da se prijateljima ne otima teritorija i da stvaranje nove albanske države na teritoriji Srbije pod pokroviteljstvom Amerike ne može biti zalog prijateljstva.

"Pravo pitanje za ambasadora Polta jeste - da li bi njegova država Srbiju smatrala prijateljskom zemljom kada bi Srbija podržavala da se na teritoriji Amerike stvara neka nova država", istakao je Đurić. Ambasador SAD Majkl Polt izjavio je danas da između SAD i Srbije, iako se ne slažu po pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije, ne postoji neprijateljstvo. Reagujući na izjavu premijera Vojislava Koštunice da se u ovom trenutku odvija "srpsko-američki kosovski boj", Polt je rekao da su za svaki boj potrebne dve strane, a da u ovom slučaju postoji samo jedna, zato što su, kako je naglasio, SAD prijatelj, a ne neprijatelj Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.