Đukić: Vojvodini uz imovinu obezbediti i izvorne prihode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić: Vojvodini uz imovinu obezbediti i izvorne prihode

NOVI SAD -

Primena zakona o javnoj svojini neće biti potpuno moguća dok ne bude rešeno pitanje finansiranja Vojvodine, izjavio je danas pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić, napominjući da je regulisanje izvornih prihoda pokrajine ustavna obaveza Vlade i Skupštine Srbije.

Tek rešavanjem pitanja finansiranja, pokrajinski i lokalni nivoi vlasti moći će da preuzmu punu odgovornost za upravljanje tom imovinom, istakao je Đukić u intervjuu "Dnevniku".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Podsećajući da su putevi drugog reda, koji bi prema zakonskom predlogu trebalo da budu u svojini pokrajine, u ingerenciji pokrajine još od donošenja Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, Đukić je rekao da je to samo na papiru, pošto Vojvodini nisu preneta finansijska sredstva za ostvarivanje te nadležnosti.

"Za sprovođenje zakona o javnoj svojini veoma je važno da se definišu izvorni prihodi Vojvodine", istakao je on i dodao da nije sporno to da će imovina biti preuzeta u određenim rokovima.

Paralelno s tim zakonskim predlogom, trebalo je raditi i na zakonu o finansiranju pokrajine, kako bi ona mogla da preuzme obaveze koje podrazumeva "domaćinsko upravljanje tom imovinom", zaključio je Đukić.

LSV: Nastaviti zalaganje da Vojvodina dobije svoju imovinu

Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) usvojilo je danas zaključke sa sastanka predsednika stranke Nenada Čanka i predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, kojima se utvrđuje način vraćanja imovine Vojvodini.

Zaključeno je i da svi organi stranke nastave da se zalažu da Vojvodina dobija vlasnička prava nad svom imovinom koja je pretežno ili u potpunosti izgrađena, finansirana ili održavana sredstvima pokrajine, navodi se u saopštenju Biroa za informisanje LSV.

Stranka je donela zaključak i da ne uskraćuje podršku Vladi Srbije mesec dana pre dobijanja kandidature za ulazak u Evropsku uniju.

U razgovoru Čanka i Cvetkovića dogovoreno je da se Vojvodini vrate Novosadski Sajam, preduzeće Novi Sad Gas, imovina Radio Televizije Vojvodine, rudnik u Kovinu i Petrovaradinska tvrđava.

Na osnovu dogovora Vojvodini će biti vraćena i imovina Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, legati i sredstva na poslovima rudarstva i energetike, sajmova i drugih privrednih organizacija, javnog informisanja, zaštite kulturnih dobara, nauke i tehnološkog razvoja i drugih poslova predviđenih Zakonom o javnoj svojini.

Dogovoreno je i da LSV povuče amandman koji se odnosi na poljoprivredno zemljište, a da se nakon restitucije u roku od tri meseca formira Fond za poljoprivredno zemljište Vojvodine koji će upravljati delom preostale državne zemlje na teritoriji pokrajine.

Predsedništvo LSV ovlastilo je svoje narodne poslanike da, nakon usvajanja amandmana te stranke, u danu za glasanje podrže i Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Kostreš: Vojvodini maksimalno

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da će ova stranka podržati zakone o javnoj svojini i zakon o restituciji budući da je ono što je predviđeno da Vojvodina dobije Zakonom o javnoj svojini maksimalno što je moglo da Pokrajina dobije prema aktuelnom Ustavu Srbije.

Takođe će, kako je rekao, biti vraćena imovina VANU, legati, i sredstva na poslovima rudarstva i energetike, sajmova i drugih privrednih organizacija, zatim, javnog informisanja, zaštite kulturnih dobara, nauke i tehnološkog razvoja i drugih poslova predviđenih Zakonom o javnoj svojini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.