Đukić-Dejanović: Poslanici će određivati prioritete

Izvor: Blic, 22.Feb.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić-Dejanović: Poslanici će određivati prioritete

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je večeras da Predlog zakona o Narodnoj skupštini predviđa jačanju uloge narodnih poslanika koji će određivati prioritete u radu parlamenta.

Uoči sutrašnje prve vanredne sednice u ovoj godini, na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o Narodnoj skupštini, Dejanovićeva je rekla i da će usvajanje tog pravnog akta uticati na efikasnost rada, ali i na drugačiji sadržaj rada parlamenta.

"Prioretite >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će određivati poslanici, a jedan od naših prioriteta u narednom periodu jeste nadzorna funkcija koja se ostvaruje preko nezavisnih tela", rekla je Dejanovićeva za RTS.

Ona je objasnila da to znači ne samo donošenje zakona već i obezbeđivanje njihove primene.

"Doneli smo preko 300 zakona, više od 100 drugih akata, ali to bi bilo mrtvo slovo na papiru ako se oni ne bi i primenjivali. Dakle, jačaćemo nadzornu funkciju", rekla je predsednica skupštine.

Dejanovićeva je dodala i da veliku novinu u zakonu predstavlja uvođenje kolegijuma koju će činiti predsednik i potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničkih grupa. Prema njenim rečima, kolegijum će predstavljati novo konsultativno telo koje bitno utiče na sadržaj rada i određuje dnevni red skupštine.

Kolegijum treba da da duh parlamentu, pravi dinamiku rada, usmerava određene poslaničke aktivnosti prema prioritetima.

Dejanovićeva misli da je to jedna od bitnih novina, kao i potenciranje i značaj odbora kao osnovne ćelije u radu parlamentu.

Upitana da li će izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti biti na dnevnom redu s obzirom na to da nema saglasnosti o kandidatu za to mesto, ona je podsetila da po poslovniku Odbor za skupštinska pitanja treba da predloži parlamentu kandidata za tu funkciju.

"Poznato je da nije bilo uslova i da nije završen taj posao. Postupak će se obnoviti i u relativno bliskom vremenu ćemo imati predlog", rekla je ona.

Dejanovićeva je za utorak, 2. mart, zakazala prvu sednicu redovnog prolećnjeg zasedanja, na čijem će dnevnom redu biti 32 tačke, ali ne i rezolucija o Srebrenici.

Poslanici republičkog parlamenta nastaviće sutra rad posle skoro dvomesečne zimske pauze, a na dnevnom redu prve vanredne sednice u 2010. godini je Predlog zakona o Narodnoj skupštini, koji su podneli poslanici vladajuće koalicije. To će biti jedina tačka dnevnog reda vanredne sednice, čiji je dnevni red određen u zahtevu 123 poslanika.

Predlog zakona o Narodnoj skupštini podnela je 17. februara grupa od 128 poslanika vladajuće koalicije iz poslaničkih grupa Za evropsku Srbiju (ZES), G17 plus, Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija (SPS-JS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i stranke manjina.

Za predstavnika predlagača zakona koji je upućen u proceduru po hitnom postupku određena je šefica poslaničkog kluba ZES Nada Kolundžija.

Predloženim zakonom predviđena je finansijska samostalnost parlamenta, kao i utvrđivanje primanja narodnih poslanika posebnim zakonom. Poslanici će u penziju odlaziti kao i do sada u skladu sa važećim propisima, a ne kako je prvobitno predloženo sa 15 godina staža.

Iz radne verzije predloga zakona o Skupštini Srbije izbačena je odredba o mirovanju poslaničkog mandata koja je izazvala burne polemike. Narodni poslanik, kako se predlaže, slobodno raspolaže svojim mandatom u skladu sa Ustavom Srbije i zakonom kojim se reguliše izbor narodnih poslanika.

Takođe, novina je intoniranje himne Srbije na početku i po završetku dva redovna godišnja zasedanja, kojom prilikom je predviđeno i raspoređivanje Garde Vojske Srbije ispred glavnog ulaza u Dom narodne skupštine.

Zakonom je predviđeno i da poslanici polažu zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Finansijska nezavisnost parlamenta biće obezbeđena donošenjem sopstvenog budžeta čije će izvršavanje kontrolisati interni revizor, koji će tromesečno podnositi izveštaj generalnom sekretaru parlamenta. To će biti prvi put da parlament u Srbiji dobije svoj budžet.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednica Skupštine: Novi zakon za efikasniji parlament

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2010

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je večeras da bi novim zakonom o Narodnoj skupštini trebalo da bude unapređena efikasnost parlamenta i ojačana njegova nadzorna funkcija...Đukić Dejanović je rekla Radio-televiziji Srbije da će to što je novim zakonom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Đukić-Dejanović: Novi zakon za efikasniji parlament

Izvor: Glas javnosti, 23.Feb.2010, 07:01

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je sinoć da bi novim zakonom o Narodnoj skupštini trebalo da bude unapređena efikasnost parlamenta i ojačana njegova nadzorna funkcija...Đukić-Dejanović rekla je Radio-televiziji Srbije da će to što je novim zakonom...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.