Đilas odbrojava sitno do fotelje

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas odbrojava sitno do fotelje

BEOGRAD - Ivica Dačić i Boris Tadić obezbedili su sebi još nedelju dana za dogovor o vlasti u prestonici izborom Branislava Belića, najstarijeg odbornika, iz DS-a, za novog predsednika Skupštine. Beograd je juče dobio vladajuću većinu, pošto su SPS, PUPS, LDP i ZEB glasali za Belića, a već 28. jula ona bi mogla i konačno da bude ozvaničena izborom Dragana Đilasa za gradonačelnika.

Novi-stari predsedavajući dobio je, tajnim izjašnjavanjem, 57 glasova, a radikali i narodnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i pre toga su napustili sednicu. Nova većina izabrala je i Irenu LJubomirović-Ivanković za sekretara Skupštine.

- Nije tačno da smo bili manjina i da smo oteli radikalima i ostalima neku njihovu većinu koja je navodno postojala. Naši glasači su glasali za stari sastav Skupštine Beograda, jer su bili zadovoljni. To pokazuju rezultati izbora - kazao je Belić.

ZEB, SPS i LDP zajedno su saopštili da su stečeni uslovi i za izbor ostalih organa izvršne vlasti, te da će tokom ove nedelje biti konsultacije „o političkim i programskim principima, kako bi Grad Beograd, već na sednici Skupštine 28. jula, dobio odgovornu i funkcionalnu gradsku upravu koja će obezbediti ubrzani razvoj evropskog Beograda“. A Dejan Ranđić iz LDP-a sad traži da Belić bude rešenje za stalno, što su mu, kako kaže i „obećali koalicioni partneri“ iako je pred sam početak jučerašnje sednice Aleksandar Antić iz SPS-a tvrdio da će se o „daljem opstanku Belića na toj funkciji videti u narednim danima“.

DUG POSLANIČKI STAŽ

Branislav Belić rođen je 1932. u Beogradu, gde je završio gimnaziju i Pravni fakultet. Radio je u advokaturi i spoljnoj trgovini, a za odbornika SO Savski venac i Skupštine grada Beograda biran je u više mandata. Bio je poslanik i u republičkom i saveznom parlamentu.

ODBOR NE „ČEŠLJA“ BELIĆA

Od Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa nije traženo da razmatra da li je Belić u sukobu interesa, potvrdila je portparol Odbora Aleksandra Kostić Beti i dodala da bi Odbor, dobije li takav zahtev, mogao da ga razmatra tek na narednoj sednici, u drugoj polovini avgusta. A Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija rekao je da zakon kaže da funkcioner može prihvatiti drugu javnu funkciju uz saglasnost organa koji ga je izabrao, što, ipak, „nije poželjno, ne zbog mogućih zloupotreba, već zato što jedan čovek ne može istovremeno biti na dva mesta“.

OPKLADA BIVŠIH PARTNERA

Dojučerašnji koalicioni partneri Aleksandar Antić iz SPS-a i Dubravka Filipovski iz NS-a sreli su se juče na hodniku, ali je Filipovska najpre odbijala, a potom, ipak, prihvatila pruženu ruku. Izgledalo je kao da se mire, međutim, Filipovska nam je rekla da su se kladili, ali nije htela da kaže zašto i u šta. A Antić veli da su se „privatno kladili“ i da to „nema veze sa politikom“.

Đilas je istakao da je Belićevim izborom načinjen veliki korak.

- Sasvim je dovoljno sedam dana da postignemo konačan dogovor o vlasti u Beogradu i da u skladu sa izbornom voljom izaberemo gradonačelnika i ostale organe vlasti - rekao je Đilas.

Međutim, opozicija je odmah osporila Belićev izbor tvrdnjama da je novi predsednik Skupštine u sukobu interesa, pošto je i predsednik SO Savski venac. Tako je Aleksandar Vučić, napuštajući sednicu, kazao da je to „sprdnja sa Beograđanima, dovođenje u sukob interesa i nebriga prema gradu“.

- Ova sednica je prepuna skandaloznih i protivpravnih radnji - rekao je Vučić i najavio „veoma vruću političku jesen“.

U odbranu stranačkog kolege ustao je i Đilas tvrdeći da nema reči o sukobu interesa, pošto „beogradske opštine nisu lokalni organi vlasti već deo uprave grada Beograda“. Ipak, Belić najavio ostavku na mesto predsednika SO Savski venac.

- Hvala na izboru. Biću dobar predsednik - poručio je na kraju Belić.

Iako se očekivalo da će nova opozicija opstruisati rad gradskog parlamenta, osim Vučića i narodnjaka Đorđa Mamule i Marka Milutinovića, niko se nije javljao za reč.

Vučić je opet pozvao na izbore radi „odmeravanja volje naroda“.

- Spremni smo da prihvatimo narodnu presudu - rekao je Vučić, neposredno pre odlaska.

Za radikalima sednicu su napustili i narodnjaci osim Marka Milutinovića, koji je rekao da je odbornik ZEB-a Goran Kreclović „u sukobu sa zakonom“, jer je sekretar za sport i omladinu.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Užice: Gradonačelnik iz DS-a

Izvor: B92, 22.Jul.2008

Užice -- Odbornici Skupštine grada Užica izabrali Jovana Markovića, predsednika Opštinskog odbora Demokratske stranke, za gradonačelnika... Izabrano je i devetočlano Gradsko veće, čime su konstituisani svi organi vlasti. Neophodnu većinu glasova za izbor gradonačelnika i gradske vlasti obezbedili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.