Đilas izabran za  zamenika dok su mu vadili  slepo crevo

Izvor: Blic, 03.Apr.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas izabran za zamenika dok su mu vadili slepo crevo

Brzina u stranačkom delovanju i jedinstvo Demokratske stranke rezultati su koje članovi ove partije očekuju od Dragana Đilasa, koji je juče izabran za zamenika predsednika DS. Đilas, međutim, nije prisustvovao sednici Glavnog odbora DS na kojoj je jednoglasno izabran, jer je bukvalno u vreme glasanja bio na operacionom stolu zbog intervencije na slepom crevu. Prema saznanjima „Blica”, lider DS Boris Tadić najavio je članovima Predsedništva stranke da će im biti podeljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konkretni zadaci, što znači da će dobiti nove ingerencije.

Šta će ko od pet članova Predsedništva dobiti kao zadatak u predizbornim mesecima, Tadić nije saopštio na jučerašnjoj sednici Predsedništva, koja je održana pre sednice Glavnog odbora na kojoj su izabrani novi stranački funkcioneri. To će, prema saznanjima „Blica”, učiniti na sledećoj sednici Predsedništva, koja će biti održana najkasnije za tri nedelje. Reč je o zadacima u različitim oblastima, koji za cilj imaju podizanje stranačkog rejtinga u predizbornim mesecima.

Na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora, na kojoj se glasalo za tri važne stranačke funkcije, praktično jedina promena je na mestu broja dva u DS, jer je umesto Dušana Petrovića na to mesto došao gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Ostali stranački funkcioneri su nepromenjeni, pa je predsednik Izvršnog odbora DS iznova Marko Đurišić. Njegov protivkandidat bio je Zoran Nenadović, koji važi za čoveka Dušana Petrovića. I u narednom mandatu sekretar stranke će biti Tamara Tripić koja je na toj funkciji od marta 2006. godine.

Kako „Blic” saznaje, Boris Tadić, koji i predlaže svog zamenika, isprva je to mesto ponudio Dušanu Petroviću, koji je u novoj rekonstruisanoj Vladi ministar trgovine i poljoprivrede. Međutim, Petrović je odbio još jedan mandat zamenika lidera stranke.

- Petrović je odbio to mesto jer smatra da mora da se poštuje stav stranačke skupštine, na kojoj je decembra prošle godine dobio manje glasova od Đilasa - kaže izvor „Blica” iz vrha DS. Inače, na poslednjim stranačkim izborima za Predsedništvo Đilas je dobio najviše glasova - 1.725 glasova, a Petrović je bio drugi po redu sa 1.607.

- Zato je preuzeo resor u Vladi čije pravilno upravljanje i te kako može da podigne rejting stranci, ali i samom Petroviću. U delu sednice Glavnog odbora zatvorenom za javnost, neposredno pred glasanje, Tadić je rekao da mu je Dušan Petrović bio desna ruka i da su sve odluke zajedno doneli. Tadić je potom pohvalio i Đilasa - kaže sagovornik „Blica” iz DS. Generalno, u DS se ocenjuje da postavljanje Đilasa može „razdrmati stranku” jer on nema svoju stranačku infrastrukturu, već se očekuje da prema članstvu nastupa istovetno.

Na zatvorenom delu sednice Tadić je osudio napade i sukobe u stranci i pozvao na jedinstvo. Naš izvor kaže da se suština Tadićevih navoda najjednostavnije može opisati da očekuje da se članstvo stranke od lokala pa do Vlade „uzmu pameti” i aktivira, jer izbori nisu tako daleko. Na zatvorenom delu sednice govorio je i član Predsedništva i ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je takođe od članstva zatražio jedinstvo stranke, ali i ukazao na to da izbori ne smeju da zakoče dobijanje statusa kandidata za EU.

Operisan u Urgentnom

Gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu operisano je juče slepo crevo u Urgentnom centru u Beogradu, i on se dobro se oseća. Đilasa su operisali direktor tog centra dr Vladimir Dukić i direktor Kliničkog centra Srbije dr Đorđe Bajec. Đilas je prve bolove osetio još pre dva dana, ali mu se juče ujutro stanje pogoršalo i on je u jutarnjim časovima otišao u Urgentni centar.

Tadić: Izbori posle dobijanja statusa

Predsednik Boris Tadić je juče rekao da bi najbolje bilo da se izbori održe posle dobijanja statusa kandidata za EU. On je ocenio da je februar najgori mesec za izbore, i naglasio da DS ne beži od izbora, već samo stremi postizanju dostižnog cilja.

- Spreman sam da razgovaram o raspisivanju izbora i s koalicijom i s opozicijom - kaže Tadić.

On je rekao i da DS nije ispunila sva očekivanja građana. Kako je objasnio, kabinet Mirka Cvetkovića nije najsavršeniji, ali DS mora da bude hrabra u narednom periodu.

- Neki od ministara ne učestvuju više u Vladi, nisu ni zaslužili da učestvuju. Da li smo opravdali poverenje građana? Nismo sigurno. A da li smo sva? Nismo... Da li ima ko da je nezadovoljan? Ima! Da li smo na najbolji način odgovorili? Jesmo... - navodio je Tadić.

O tome čijtate u posebnoj vesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.