Đelić: Status kandidata nam nije zagarantovan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2011, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Status kandidata nam nije zagarantovan

BEOGRAD -

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da Srbiji nije zagarantovan status kandidata za EU do kraja godine i da će dobijanje statusa biti rezultat velikog reformskog napora i posvećenosti saradnji sa Haškim tribunalom.

"Ne treba se zavaravati, EU zbog izuzetno teškog ekonomskog momenta ne deli statuse, pregovore i povlastice kao što je to možda nekad bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučaj", rekao je Đelić za današnji Blic.

Prema njegovim rečima, status kandidata predstavlja garanciju funkcionisanja institucija, obezbeđenja pravne sigurnosti i ekonomske stabilnosti.

Upitan da li je realno očekivati datum za početak pregovora, Đelić je ocenio da je to "veoma visoka stepenica".

"U slučaju Hrvatske, početak pregovora je odložen do lociranja generala Gotovine, mada je Hrvatska prethodno uz status kandidata dobila i datum za početak pregovora".

Đelić je dodao da ne veruje da će EU ponoviti tu praksu u Srbiji, već da će "ukoliko naša dostignuća budu dovoljna, odrediti tačan datum ili, u protivnom, odložiti određivanje datuma za pregovore".

On je napomenuo da ohrabruje nedavna izjava evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da u slučaju Srbije ne vidi razlog zbog kojeg bi te dve odluke bile odvojene.

Đelić je kazao da dogovor sa Prištinom nije uslov za dobijanje datuma pregovora sa EU, dodajući da je "Srbija predložila otvaranje dijaloga sa Prištinom da bi smo našli u krajnjem ishodu i rešenje za najteže pitanje, a to je pitanje statusa".

"Kompromis između Beograda i Prištine je u interesu Evrope, pa i sveta, jer bi eliminisao postojeće podele oko ovog veoma osetljivog pitanja", rekao je Đelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.