Đelić: Kosovo i Evropa nisu suprotstavljeni ciljevi

Izvor: Politika, 30.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Kosovo i Evropa nisu suprotstavljeni ciljevi

Kosovska Mitrovica – Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče u Kosovskoj Mitrovici da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da neće prihvatiti da bude ucenjena Kosovom zarad evropskih integracija.

Sve zemlje Evrope su to shvatile, kao i što su i shvatile da će se Srbija boriti da očuva svoj teritorijalni integritet, rekao je Đelić nakon što je privrednicima i predstavnicima lokalne vlasti predstavio Nacionalni plan za integraciju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Evropsku uniju.

„Kosovo i Evropa nisu sukobljeni ciljevi”, rekao je Đelić i dodao da je borba za ulazak Srbije u EU najbolji način da ojačamo državu, privredu i kapacitete, da finansiramo projekte na Kosovu i Metohiji i odbranimo naše državne interese.

Đelić, koji je i ministar za nauku i tehnološki razvoj, istakao je da je potpredsednik vlade istakao da je preuzeo angažman od Vlade Srbije da sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, koja ove godine iznose 1,3 milijarde, budu namenski utrošena za infrastrukturu i da na primer Kosovska Mitrovica dobije vodovod.

Vlada Srbije će razmotriti sve potrebe građana Kosova i Metohije kao i u centralnoj Srbiji, obećao je Đelić i istakao da je predložio da poljoprivrednici sa Kosova registruju svoja domaćinstva kako bi dobili subvencije iz državnog budžeta – 120 evra po hektaru obradivog zemljišta ili 70 evra po umatičenoj kravi.

Odgovarajući na pitanje šta će biti učinjeno po pitanju pravednije raspodele sredstava za zaposlene na Kosovu, Đelić je naglasio da se ne sme dozvoliti da nijedan dinar bude ukraden. „Naša nacija godišnje izdvaja skoro pola milijarde evra za Kosovo i važno je da sav novac bude upotrebljen na pravi način”, rekao je Đelić i dodao da postoji podrška građana da oni koji žive i rade na Kosovu dobiju određene pogodnosti, ali ne i da se budžetski novac troši nenamenski.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Nacionalni predlog za integraciju u EU treba da se oseti na čitavoj teritoriji Srbije, što znači i na Kosovu i Metohiji.

Beta

[objavljeno: 27/09/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.